Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Styczeń 2021, 22:25
Biorąc pod uwagę, jak nas pogoda latem rozpieszcza, to już wolałbym "krótki strzał" w postaci 1-2 dni na poziomie tmaks. 35-40 C, a tak to przewagę rześkiej i chłodnej pogody (20-25 C za dnia z pogodą różnorodną, okresami nawet 15-20 C, a noce też chłodniejsze i pogodne), niż stabilnie utrzymujące się 25-30 C z równie podobną aurą.
Model GFS (tak jak i też model ECMWF) widzi wprawdzie różnorodne scenariusze (i co do opadów i co do temp.), ale przeczuwam, że spełni się scenariusz, którego się trochę obawiam: eksterminacja całkowita białego puchu za sprawą 2 deszczowych dni z całodobowym "+" (choć mrozy jak na razie mają się utrzymywać przez większość czasu i grunt też jest schłodzony, to może roztopy wolniej przebiegną i nie stopią wszystkiego... oby), a później powrót do termicznej zimy i dosypie dużo więcej śniegu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 31 Styczeń 2021, 15:12
Bartek617 napisał/a:
Biorąc pod uwagę, jak nas pogoda latem rozpieszcza, to już wolałbym "krótki strzał" w postaci 1-2 dni na poziomie tmaks. 35-40 C, a tak to przewagę rześkiej i chłodnej pogody (20-25 C za dnia z pogodą różnorodną, okresami nawet 15-20 C, a noce też chłodniejsze i pogodne), niż stabilnie utrzymujące się 25-30 C z równie podobną aurą.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Styczeń 2021, 15:21
Co poradzić, Ty lubisz strefę klimatu kontynentalnego (więc lata gorące i suche), a ja bardziej morskiego (chłodniejsze pory ciepłe i mokre). Sam od siebie mam nadzieję, że w innych kwestiach nie będziemy szczególnie podzieleni, chociaż i tak mi osoby o upodobaniach odmiennych od moich nie przeszkadzają.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 31 Styczeń 2021, 15:30
No tak bez przekroczeń to niemożliwe, trochę źle się wyraziłem... Z 2 zdaniem też pełna zgoda, sam byłem kiedyś u Wujostwa w środkowej Wielkiej Brytanii (okolice Birmingham, tylko oczywiście mniejsza mieścina) w wakacje 2016 (kiedy m. in. miały miejsce Światowe Dni Młodzieży w Krakowie) i gorąc, który panował w Polsce, też był przez jakiś czas obecny na Wyspach: pamiętam, że w najcieplejsze dni piłem bardzo dużo wody i dziwiłem się, że jest tak gorąco.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Luty 2021, 13:29
Ja mam dość sporą tolerancje na chłód i nie przeszkadza mi on nawet latem jakoś szczególnie, przynajmniej kiedy jestem w domu a nie na jakimś wyjeździe, ale jednak największą słabość mam latem do takich okresów jak np 25.06-5.07, tak mogłoby wyglądać dla mnie właściwie całe lato, no ewentalnie na przemian z takim okresem jak chociażby 8-15.08 , trochę suchej lampy o ile sytuacja hyrologiczna na to pozwala też ma swój urok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum