Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 12 Sierpień 2020, 20:52
Ja to nawet po czerwo-lipcu 1980 i nawet 1 połowie sierpnia 2006 nie chciałbym takiej długiej, gorącej i upierdliwej lampy. Z resztą nawet nie tylko ten gorąc mnie zniechęca, co myśl jak martwy był to okres. Dużo zmniejsza kalka była w 2 połowie sierpnia 2005 i takiej stangacji jak wtedy pomimo przewagi fajnych temperatur też bym nie chciał
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Wrzesień 2020, 15:02
Zazdroszczę regionom, w których notowano niższe tmin. niż +10 C. Niestety ten sierpień wypada tutaj u mnie negatywnie. Moim zdaniem mimo wszystko 2 połowa była bardziej niezwykła- tak wiem: brak opadów, ale z drugiej strony noce lepsze (przy regularnym gorącu w godzinach okołopołudniowych).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Luty 2021, 23:40
Z perspektywy Płocka to tak do 20-21 sierpnia byłbym chyba zachwycony takim sierpniem i naprawdę moje przekonanie o jego wyjątkowości byłoby uzasadnione burzami, temperaturami i Słońcem. Ale później, tak po kilku dniach tej lampy już powoli zacząłbym się zrażać i ostatecznie za ten brak opadów sierpień mocno by u mnie poleciał, niestety nie o to chodzi
Ale nawet pomimo tej III dekady bywały gorsze, nawet 2013 w NS
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Luty 2021, 22:11
Pierwsza połowa to naprawdę dobra, a trzeba pamiętać, że wiele stacji w okolicy miało znacznie więcej opadów niż Legionowo, np Zielonki koło Błonia, czy słynne (jakkolwiek mało wiarygodne) Okęcie. No, ale druga połowa to horror amplitudowy, z tmaxami jakie są nie do przyjęcia już o tej porze. Także na dłuższą metę sierpień zły, mimo, że tak jak Piotr mówi do około 15.08 można było go oceniać nawet pozytywnie
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2021, 23:19
Zauważyłem parę razy, jak pisałeś, że posterunek Warszawa-Okęcie jest mało wiarygodny co do wielu parametrów, ale w kwestii pomiarów pokryw śnieżnej chyba nie "popełnia większych błędów".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Luty 2021, 23:57
No akurat dzisiaj popełnił olbrzymi xd Więc też to różnie bywa, ale też nie oczekuje cudów, że przy takich zamieciach w ogóle da się poprawnie zmierzyć pokrywę śnieżną
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2021, 23:59
kmroz napisał/a:
, z tmaxami jakie są nie do przyjęcia już o tej porze.
Takie 27-28 stopni, to praktycznie norma w najcieplejszych okresach we wrześniu, a to jeszcze lato. Moim zdaniem spokojnie do przyjęcia, tylko że za długo trwały. Ochłodzenie tak po 20-21 sierpnia i byłoby ok.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum