Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Opadów nie brakowało, a niewielkie mżawki były naprawdę często - z pewnością wystarczyły do zachowania wilgoci. Słonecznie jakiegoś szału nie było, było wiele ponurych dni ze stratusidłem. Usłonecznienie na swój sposób niesprawiedliwie - ale przynajmniej okresy 2-4 dni lampy się przeplatały dość ładnie z okresami mglistymi. Co do temperatur, to poza psychiczną pierwszą pentadą, ciężko się do czegokolwiek przyczepić. Koniec był relatywnie chłodny, ale jak na koniec listopada i tak przyjemnie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2020, 19:50
Ciepłe listopady są z reguły przereklamowane i często brakuje w nich tego, co jest niezbędne- opadów. Ten miesiąc zaskoczył wczesnym epizodem zimowym- pojawił się praktycznie po Wszystkich Świętych (ale w tym roku to dobra strona na szczęście, bo mogło być w październiku...). Jednak no właśnie w tej dekadzie, kiedy krajobrazy na chwilę zmieniły się w przybielone/białe pogoda praktycznie była dla mnie najlepsza. Bardzo ładne sumy opadowe występowały i zresztą za to mógłbym też docenić początek 2 dek. Jednak dokładnie od połowy miesiąca zaczęło się psuć- wyże (przynajmniej u mnie) zaczynały dochodzić do głosu. I dokładnie na znak rozpoczęcia nieformalnego powrotu do października w niektóre dni notowano z temp. 15-20 C. W 2 połowie listopada w ramach kompromisu maksy. mogą wynosić 10-12/13 C (jak się zdarzy +15 C to incydentalnie). Tak więc 5 dni (16 XI, 17 XI, 21 XI, 25 XI, 26 XI) powinny raczej wylądować z bólem serca w koszu lub być zastąpione odpowiednikami chłodniejszymi o ok. 5 C (w ciągu dnia, nocy zmieniać nie trzeba).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum