Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 14 Sierpień 2018, 13:49 Maj 2007
Jeden z cieplejszych i pogodniejszych majów w XXI wieku.
Dwa najważniejsze wydarzenia tego miesiąca to fala przymrozków na początku oraz fala gorąca w III dekadzie miesiąca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 12:10
Ech, pewnie wydam się dziwny, ale ten wściekły gorąc pod koniec maja był nieprzyjazny. Szczerze mówiąc nie wspominam tego miesiąca szczególnie dobrze- m. in. przyjmowałem komunię świętą 27 maja w takie ciepło. Owszem przymrozki to też niemałe skurczysyństwo (niezależnie od miesiąca), no ale wtedy z drugiej strony czuć było przyjemniejsze i chłodne powietrze. W głębi miesiąca niestety zrobił się podział, którego na ogół nie lubię w pogodzie w trakcie pory ciepłej: jak chłodziło, to na ogół z brzydką i pochmurną aurą, a gdy się rozpogadzało, to temp. rosła jak szalona, a aura ostatecznie niewiele się poprawiała, bo co z tego że przez jakiś czas było ładnie, jak się z czasem chmurzyło i potem nawet czasami pojawiały się jakieś burze. Popierniczony miesiąc jak dla mnie, no ale w sumie takie też muszą być wśród nas. Jedyne z czego się cieszyłem, to z prezentów na komunię. M. in. dostałem Biblię dla dzieci.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 13:39
Nie, akurat tutaj w pełni się z Tobą zgadzam, że gorąc pod koniec miesiąca był chory, ogólnie chyba tylko maje 2005, 2007 i 2018, no i trochę 2012 przynosiły okresy tak wściekłego gorąca. Pozostałe maje jeśli coś to maks na 2 dni.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 11 Luty 2021, 13:54
Swoja drogą pamiętam ten dzień 26.05.2007 dość dobrze, to byla sobota i rano zamontowaliśmy w oczku wodnym pompkę. Potem jechałem z tatą na zakupy i do babci, podczas podróży w aucie coś mi się obiło o uszy, że Warszawa jest najcieplejszą stolicą w Europie tego dnia xd Wieczorem mieliśmy grilla podczas którego zerwał się wiatr i przeszla ta burza. Odczuwalnie wieczór był bardzo chłodny i pamiętam, że miałem wrażenie jak to okropnie się zrobiło xd
Wspominam o nim, bo niestety tegoroczny może zacząć się niewiele cieplej, choć to bubu powinno mieć dużo mniej drastyczną formę. W mojej głowie narodziła się wizja podobnego maja jak 14 lat temu... Tym razem wg. mnie w 3 dekadzie może jeszcze bardziej dowalić i zastanawiam się czy nie zgarniemy rekordu tmax maja, przynajmniej ostatnich wielu lat...
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum