Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Luty 2021
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Marzec 2021, 08:09   Luty 2021

Nawet fajny był to miesiąc, gdyż prawie w ogóle nie przynosił nijakiej pogody z temperaturą od 0 do 5 stopni. Alewis na pewno byłby z tego miesiąca zadowolony ;-)

Dane z moich stacji pogody:

Gliwice :arrow:
https://www.wunderground....21-02-1/monthly

Knurów :arrow:
https://www.wunderground....21-02-1/monthly

Zapraszam do komentowania :-)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Marzec 2021, 14:45   

Łukasz no to u Ciebie był dużo cieplejszy niż u mnie a wydawało mi się ,że odwrotnie choć minimalna w lutym u mnie tylko -15,3*C. Także u Ciebie więcej dni z całodobowym mrozem bo 20 dni u mnie tylko 17 dni.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Marzec 2021, 11:40   

Luty 2021 z uwzględnieniem najnowszego zakresu referencyjnego wyszedł w normie.
Od teraz będę brał pod uwagę zakres 1990-2020 jeśli chodzi o miesięczną klasyfikację termiczną.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2021, 20:05   

LukeDiRT napisał/a:
Nawet fajny był to miesiąc, gdyż prawie w ogóle nie przynosił nijakiej pogody z temperaturą od 0 do 5 stopni.

I dlatego pewnie pokrywa śnieżna w wyżej położonych miejscowościach w okolicy nie różniła się jakoś od tych niżej- tak, to jest bez wątpienia duży "+" tego miesiąca, że najczęściej, jak sypał jakiś śnieg, to temp. w okolicach wynosiły wszędzie poniżej 0 C, więc powstała pokrywa śnieżna rosła dość równomiernie i odwilż+roztopy jak dawały o sobie znak, to przebiegały w praktycznie tym samym tempie, udało się tym samym uniknąć większych różnic. ;-) Natomiast tak ogólnie to mi się średnio podoba: głębokie ocieplenie (to na przełomie 2 i 3 dekady, bo początek miesiąca mógł być nadal na granicy mrozów...) :cry: mogło nadejść wcześniej, a być skromniejsze w kwestii temp. maks.: w końcu okresowe 10-12 C w lutym w szczycie to dość normalna sprawa (zwłaszcza w 2 poł., w 1 wolałbym, by jeszcze tak ciepło nie było), ale >+15 C (a zwłaszcza pod +20 C) to już jest zdrowa przesada. :-( Na szczęście przy tym ostatnim amplitudowym ociepleniu noce były na granicy wartości neutralnej (a jak wiadomo, jeszcze noc jest dłuższa co do czasu trwania doby), więc o "przyspieszonych oznakach wegetacji" nie mogło być mowy z naturalnych powodów- śnieg (właściwy) się stopił jeszcze przed końcem 2 dekady miesiąca, ale lód pozostały po opadach marznących/lodowych ładnie się zakonserwował, więc biel częściowo spłynęła, a częściowo zamarzła przy gruncie. ;-) Takie widoki dowodzą niezbicie, jak bardzo wychłodzona była ziemia mimo ociepleń. ;-) W zasadzie obecnie też nie ma za bardzo warunków, by cokolwiek urosło (mowa o florze): daje się odczuć przeważnie chłód w powietrzu. ;-) No i na szczęście w lutym było u mnie mniej białego puchu (o ile w styczniu przez kilka dni dało się dostrzec 20-25 cm w szczycie, to przez podobny czas w lutym można było liczyć na maks. 10-15 cm, jednak niewątpliwie niezręcznego widoku dodawała obecność marznącego/lodowego deszczu, którego spadło dużo i jeszcze ten wiatr, który tworzył miejscami zaspy lodowe). :-( Kto byłby krótkowidzem i powoływałby się na złudzenie optyczne, ten stwierdziłby, że śniegu jest bardzo dużo, a zacznijmy od tego, że ten produkt pogodowy nie miał w ogóle plastyczności charakterystycznej do śniegu: ludzie łamali łopaty, jak próbowali coś takiego odgarniać, bałwana też nie dało się ulepić (w odróżnieniu do sytuacji w styczniu), bo dużą część pokrywy stanowił sam lód. :-( Dlatego naturalną sprawą jest, że grube kawałki lodu nie mogą być zaliczane na poczet pokrywy śnieżnej. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu