Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11972 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 14 Kwiecień 2019, 19:21 Anno 1800
Cytat:
Anno 1800 jest kolejną odsłoną popularnego cyklu strategii ekonomicznych, nad którą pieczę sprawuje należące do firmy Ubisoft studio Blue Byte. Produkcja trafiła na platformę PC, a jak sugeruje tytuł jej akcja została osadzona w czasach rewolucji przemysłowej – mowa o epoce doniosłych odkryć geograficznych i naukowych oraz wszechobecnej industrializacji.
Podobnie jak w poprzednich częściach serii w Anno 1800 gracz wciela się w rolę władcy, na którego barkach spoczywa zadanie stworzenia dobrze prosperującej metropolii. Rozpoczynając zmagania z zaledwie garstką poddanych i skromną osadą, musi on kierować ludzi do pracy przy pozyskiwaniu surowców niezbędnych do przetrwania oraz wznoszenia kolejnych budowli oraz tworzyć skomplikowane łańcuchy produkcyjne; ważne jest także umiejętne zaplanowanie miejskiej infrastruktury w celu przyspieszenia procesów zachodzących w mieście. Nadwyżkami posiadanych dóbr można natomiast swobodnie handlować lub wymieniać je na takie, których w danym momencie brakuje.
Należy przy tym pamiętać również o zadbaniu o potrzeby mieszkańców i zaspokajaniu popytu na określone towary. Jeśli natomiast nasze działania doprowadzą do tego, że wirtualny skarbiec zacznie świecić pustkami, zawsze można uregulować podatki w taki sposób, by załatać dziurę budżetową (choć ucierpi na tym szczęście obywateli). Istotnym elementem zabawy jest również dyplomacja – z sąsiadami można nawiązywać mniej lub bardziej przyjazne stosunki, zawierać sojusze czy wreszcie toczyć wojny.
Krótko pisząc - w tej grze tworzymy swój świat/miasto i zarządzamy nim. Akcja gry dzieje się w czasach rewolucji przemysłowej w XIX wieku. Oprócz rozbudowy miasta, dbamy też o zadowolenie każdej z czterech grup społecznych - farmerzy, robotnicy, rzemieślnicy oraz inżynierowie. Dbamy też o budżet i zarządzamy ekonomią, a nawet toczymy wojny z innymi światami/państwami.
Jak dla mnie rewelacyjna gra był Robbo jeszcze na Atari. Potem z synem graliśmy w sieci Medal honor. Kiedy wyszedł z domu już nie grałem. Teraz z wnuczka czasem online
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11972 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 09:37
Moje pierwsze gry kupiłem w 2001 roku. Były to: Colin McRae Rally 2 oraz The Sims.
Co do Anno 1800 (bo o tej grze w tym temacie piszemy), zrobiłem nawet zdjęcia pudełka - jak widać, całkiem niezłe pudełko wydali. Choć wbrew pozorom, nie jest to jeszcze wersja kolekcjonerska!
Widać na pudełku, że według PEGI gra jest od 12 lat. Choć wątpię, czy taki 12 latek umiałby grać w taką grę z powodzeniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum