Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Anno 1800
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 14 Kwiecień 2019, 19:21   Anno 1800

Cytat:
Anno 1800 jest kolejną odsłoną popularnego cyklu strategii ekonomicznych, nad którą pieczę sprawuje należące do firmy Ubisoft studio Blue Byte. Produkcja trafiła na platformę PC, a jak sugeruje tytuł jej akcja została osadzona w czasach rewolucji przemysłowej – mowa o epoce doniosłych odkryć geograficznych i naukowych oraz wszechobecnej industrializacji.

Podobnie jak w poprzednich częściach serii w Anno 1800 gracz wciela się w rolę władcy, na którego barkach spoczywa zadanie stworzenia dobrze prosperującej metropolii. Rozpoczynając zmagania z zaledwie garstką poddanych i skromną osadą, musi on kierować ludzi do pracy przy pozyskiwaniu surowców niezbędnych do przetrwania oraz wznoszenia kolejnych budowli oraz tworzyć skomplikowane łańcuchy produkcyjne; ważne jest także umiejętne zaplanowanie miejskiej infrastruktury w celu przyspieszenia procesów zachodzących w mieście. Nadwyżkami posiadanych dóbr można natomiast swobodnie handlować lub wymieniać je na takie, których w danym momencie brakuje.

Należy przy tym pamiętać również o zadbaniu o potrzeby mieszkańców i zaspokajaniu popytu na określone towary. Jeśli natomiast nasze działania doprowadzą do tego, że wirtualny skarbiec zacznie świecić pustkami, zawsze można uregulować podatki w taki sposób, by załatać dziurę budżetową (choć ucierpi na tym szczęście obywateli). Istotnym elementem zabawy jest również dyplomacja – z sąsiadami można nawiązywać mniej lub bardziej przyjazne stosunki, zawierać sojusze czy wreszcie toczyć wojny.

Źródło cytatu - www.gry-online.pl

Krótko pisząc - w tej grze tworzymy swój świat/miasto i zarządzamy nim. Akcja gry dzieje się w czasach rewolucji przemysłowej w XIX wieku. Oprócz rozbudowy miasta, dbamy też o zadowolenie każdej z czterech grup społecznych - farmerzy, robotnicy, rzemieślnicy oraz inżynierowie. Dbamy też o budżet i zarządzamy ekonomią, a nawet toczymy wojny z innymi światami/państwami.

Oto moje zrzuty ekranu z tej gry ;-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 08:53   

Najnowsze screeny:

poszept 
Poziom 5

Hobby: Zdjęcia
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 09:15   

Jak dla mnie rewelacyjna gra był Robbo jeszcze na Atari. Potem z synem graliśmy w sieci Medal honor. Kiedy wyszedł z domu już nie grałem. Teraz z wnuczka czasem online

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 09:37   

Moje pierwsze gry kupiłem w 2001 roku. Były to: Colin McRae Rally 2 oraz The Sims.

Co do Anno 1800 (bo o tej grze w tym temacie piszemy), zrobiłem nawet zdjęcia pudełka - jak widać, całkiem niezłe pudełko wydali. Choć wbrew pozorom, nie jest to jeszcze wersja kolekcjonerska!

Widać na pudełku, że według PEGI gra jest od 12 lat. Choć wątpię, czy taki 12 latek umiałby grać w taką grę z powodzeniem ;-)

poszept 
Poziom 5

Hobby: Zdjęcia
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 09:52   

Trudno mi pisać o grach skoro takowych nie znam a śmieć i nie gram.mam wrażenie,ze to pisanie dla siebie

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 10:09   

poszept napisał/a:
Trudno mi pisać o grach skoro takowych nie znam

Ale przecież nie musisz na siłę pisać w kategoriach, które Cię mniej interesują.

poszept napisał/a:
mam wrażenie,ze to pisanie dla siebie

No chyba tak - chyba, że w przyszłości dołączy do nas więcej osób, które grają w gry.

Monet24 
Poziom najniższy

Hobby: Muzyka
Wysłany: 18 Październik 2019, 08:46   

Moje pierwsze wrażenie jak zacząłem w to grać ? Gra po prostu mistrzostwo ! Wciągnęła mnie dość konkretnie

Odpowiedz do tematu