Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Wrzesień 2020, 23:02
17-28.04, 5-12.05 i 26-31.05 - te chwile były wybitne.
Poza tym wspaniała sytuacja hydrologiczna również zachęca, aczkolwiek po tak ostrej zimie, to nawet mnie odpycha taki marzec, zresztą początek kwietnia też już zbędny.
Na pewno też doceniam, że od połowy kwietnia raczej nie występowały lodowate noce (wyjątek to np majówkowy epizod). Niby nic takiego, ale 50 lat później dopiero od 24.05 się to udało.
Ale no tak ogólnie ,to nie - nie jestem fanem, aż tak drastycznych rozwiązań, niemniej oczywiste jest to, że wolę to od wiosen 2020, 2019 czy 2018. A sam kwiecień, mimo tej wątpliwej pierwszej połowy, uważam za jeden z lepszych. Ten Czas Euforii w drugiej połowie był jednak długi. Co ciekawe, podobnie jak ten z maja 2019 wystąpił od 17go od 28go. Jeszcze ciekawsze, że również 17go był wtedy w piątek
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2021, 12:00
Ja jednak nie podzielam zachwytu tą wiosną. Marzec nią w ogóle nie był - na to może nawet bym się zgodził, ale w kwietniu oczekiwałbym już ciepła i większych ilości Słońca niż wtedy. Kwiecień 1970 miał skandaliczny incydent na początku, ale to nie był koniec. Ekstremalne zimno wróciło jeszcze w połowie i na finiszu miesiąca.
Ten okres III i częściowo II dekady był naprawdę dobry, ale to zaledwie ułamek tej wiosny. I dalej było w nim lochowo, a akurat wtedy nie było to w żadnym stopniu potrzebne. Zielonych liści na początku maja na pewno nie było.
Ale już dobra, w marcu zima, w kwietniu taki stan przejściowy, ale w takim razie niech w maju będzie lato. A maj 1970 nadal był bardzo zimny, pochmurny i bardzo często w nim lało, no bez przesady by miało to być coś wymarzonego. Po 12 maja w Legionowie praktycznie zero przekroczeń 20 stopni, no szanujmy się Zimnica trwała do czerwca, dopiero ten miesiąc mogę szczerze uszanować.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2021, 12:30
Nie istnieją, to prawda. Ale w tej całej wiośnie widzę na tyle mało przyjemnych rzeczy, że po prostu nie wiem czy warto aż tak ją chwalić. Nawet wiosna 2013 była moim zdaniem lepsza, mimo że nie powstrzymuję się przed krytykowaniem tej pory roku. 2004 i 2016 także wydają się o niebo bardziej znośne dla człowieka, ale i dla przyrody.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum