Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
The Bus
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Marzec 2021, 23:01   The Bus

Podobno niebawem (bodajże 25 marca) pojawi się na platformie Steam kolejne arcydzieło (mimo nietypowo prozaicznej nazwy) związane z symulacją pojazdów komunikacji miejskiej, mianowicie The Bus. ;-) Gra jest wydana przez tego samego autora, który stworzył wcześniej Fernbus Coach Simulator (póki co możliwość jazdy po Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Luksemburgu, Holandii) oraz Tourist Bus Simulator (jazda po 1 z Wysp Kanaryjskich (mianowicie Fuertaventura, wyspa na Oceanie Atlantyckim, dość niedaleko Maroka)). ;-) Jak patrzyłem na przebieg gry u speców (jak Wujek Bohun czy FanSim), to mimo podobieństwa wizualnego, funkcjonalnie wygląda znacznie lepiej. ;-) Wcielasz się w rolę kierowcy i jeździsz po naprawdę dobrze odwzorowanym Berlinie (póki co jest wyłącznie stolica Niemiec) w skali 1:1. ;-) Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wygląda na to, że produkcje takie jak Bus Simulator 18, Bus Driver Simulator 19, OMSI i inne pozycje od komunikacji miejskiej będą miały niedługo kolejną dobrą konkurencję na rynku. ;-) Na pewno nie jest to przebój pokroju Cyberpunk czy dawniej Grand Theft Auto V (inna kategoria, a także bardziej niszowa), ale myślę, że znajdzie się całkiem spore grono ulubieńców. ;-) Poza częścią właściwą gry (czyli pokonywanie odgórnie ustalonych lub niestandardowych, "własnych" tras) jest też obecny rozbudowany aspekt ekonomiczny (co ma Euro Truck Simulator 2, American Truck Simulator, On The Road (też ciężarówki) lub Tourist Bus Simulator): nie tylko można samemu pracować, ale również założyć własną spółkę/firmę, zatrudniać innych pracowników i przydzielać im misje (które można byłoby w sumie zrobić samemu). ;-)

https://store.steampowered.com/app/491540/The_Bus/

https://www.gry-online.pl/gry/the-bus/zb5e98

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Marzec 2021, 08:57   

No proszę, szykuje się kolejny ciekawy symulator autobusu. Może zastanowię się nad kupnem ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 25 Marzec 2021, 22:31   

Cena jest stosunkowo wysoka (120 zł, mam nadzieję, że jednak Cię zbytnio nie zniechęca) :-( , a w dodatku (tu przepraszam, jeśli nieprecyzyjnie się wyraziłem lub wprowadziłem w błąd) dziś zaczęła się formalnie 1 faza/etap wczesnego dostępu, dlatego gra wygląda (póki co oczywiście) dość skromnie: na razie są bodajże 2 autobusy do dyspozycji (jeden zwykły, drugi przegubowy firmy/marki Scania- myślałem, że pojawią się pojazdy z "ładniejszym" wnętrzem, np. Solarisy) :cry: , a także tylko 1 trasa, bodajże TXL (jednak z kilkoma wariantami: wiem, że 1 z końcowych stacji jest teren dawnego, niefunkcjonującego już berlińskiego lotniska: Tegel). ;-) Optymalizacja też jest taka średnia (czasem naciskam jakiś klawisz i mechanizm reaguje z opóźnieniem czy słabiej), ale poza tym gra wygląda na ciekawą, grafika jest bardzo realistyczna. ;-) Myślałem z niepokojem, patrząc na wymagania, że mi komputer "spłonie", a gdzie tam: uruchomiło się bez problemu i nawet procesor się tak nie przegrzewa. ;-) Na razie także niewiele pamięci zajmuje (niecałe 10 GB). ;-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 26 Marzec 2021, 15:18   

Właśnie się skusiłem i kupiłem tę grę ;-)

Gra ma potencjał i to spory, ale jak na razie posiada dużo błędów. Jednym z nich jest dźwięk hamowania autobusu. Jest on tak samo długi, niezależnie od tego czy hamujemy natychmiast czy stopniowo przez 10 sekund. Optymalizacja też pozostawia wiele do życzenia, wydaje się nawet gorsza niż w Fernbus Simulator (co jest dziwne, bo The Bus jest stworzony na tym samym silniku). Zauważyłem również, że gdy w kalendarzu wybierzemy styczeń, niektóre drzewa... nadal mają zielone liście. Ale mam nadzieję że twórcy nie spoczną na laurach i poprawią produkcję zanim wyjdzie ona jako pełnoprawna gra. Bo tak jak mówiłem, szykuje się naprawdę dobry symulator, ale czy dorówna on OMSI2? Czas pokaże.

Warto również dodać, że TML-Studios ma na swoim koncie również inne produkcje, jak np. Fernbus Simulator. Dlatego grafika oraz interfejs w The Bus są niemalże kopią z Fernbusa.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 27 Marzec 2021, 22:57   

Dokładnie tak, to podobieństwo (co do grafiki i ogólnego wyglądu) też mi się rzuciło w oczy. ;-) Co do wyboru pory roku jestem trochę zaskoczony- tego ważnego szczegółu niestety nie zauważyłem. :-( Z hamulcem to równie głupia sprawa, ale jak uruchomiłem wstępnie grę, to miałem wyłączone głośniki w komp.. ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 22 Marzec 2024, 12:18   

W grze Fernbus pojawiła się mapa Polski. ;-)
Miast pojawia się trochę więcej niż w podstawie i oficjalnym rozszerzeniu Euro Truck Simulator 2 (Going East: Ekspansja Polska), ale dużo osób ubolewa nad brakiem odwzorowania rzeczywistych krajobrazów (poza dworcami autobusowymi i innymi ważniejszymi punktami niewiele pojawia się wspólnego z realiami). :-( W sumie to jest gra ze studia niemieckiego, ale w ETS2 (czeskiej produkcji) jak się podróżuje autostradą A4, to ma się tzw. "bramki" oraz w północno-zachodnich granicach Krakowa lotnisko... ;-) A tam wjeżdża się do miasta od zachodniej strony bez jakichkolwiek świateł i innych "przeszkód". ;-)
Ja już ze względu na słabsze, nie spełniające wymagań podzespoły oraz również występujące pewne kłopoty z pamięcią nie mam tej gry :-( (jest mi trochę smutno, jak sobie przypominam, że kilka lat temu robiłem trasy Flixbus na terenie Niemiec) ;-) :-( , ale tak czy owak fajnie jest popatrzeć na coś nowego. ;-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 22 Marzec 2024, 17:31   

Właśnie wczoraj zakupiłem sobie powyższy dodatek do Fernbusa ;-) Na razie ciężko jest mi go ocenić, bo jak na razie przejechałem tylko jedną trasę, ale chyba niczym szczególnym on się nie wyróżnia.

Odpowiedz do tematu