Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 00:50
FKP napisał/a:
Ciekawe czy 20 kwietnia 1999 były w Lublinie liście, mogło to bardzo 19 kwietnia 2017 w Częstochowie przypominać.
Jeśli się jakieś liście pojawiły (na drzewach), to raczej nie było ich zbyt dużo. Ale to jest tylko moja opinia, jak tak patrzę na dane, więc nie warto brać moich słów za pewnik.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 14:02
FKP napisał/a:
Bartek617, Po co opady, kiedy nic nie pije wody To samo w kwietniu, niewiele rośnie a kmroz chcę litrów wody wtedy...
W kwietniu jest bardzo potrzebne, bo przy silnej operacji słonecznej wszelkie zapasy mogłyby prędko się wyczerpać, a ponadto wody potrzebuje roślinność, która w tym okresie budzi się do życia. Prędzej nie rozumiem u Kmroza i Jacoba wymagań dotyczących dużych sum opadowych jesienią, zwłaszcza w ostatnim kwartale roku, kiedy sezon prac na roli się kończy, a przyroda zapada w sen przed zimą. Polska Kronika Filmowa z października 1980 pokazuje, że woda stojąca na polach, kiedy trzeba zebrać kapustę, nie jest wymarzoną perspektywą.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 14:02
Tyle się mówi, że ziemia wysycha i pojawiają się zagrożenia pożarowe. Np. kiedyś w komunikacie Twojej Pogody z kwietnia 2007: podsumowania miesiąca (niestety od ponad roku nie mam dostępu do archiwów z tegoż serwisu, pewnie Wy też, a można było oglądać wiadomości z bodajże 2002 r., jak nawet nie wcześniej) widziałem, że w zachodniej Polsce miejscami minęły 2-3 tygodnie całkiem bez opadów (to było gdzieś bodajże między 10-20 kwietnia), więc można było tam mówić o konkretnej posuszy. A wiadomo jak przebiegała zima: choć analizując sumy opadów można było powiedzieć, że stan jest dobry, jeśli nie bardzo dobry, to jednak było bardzo ciepło, więc w sumie zapotrzebowanie na większą ilość opadów rosło (albo mogły być mniejsze, ale z kolei większy udział byłby śniegu niż deszczu, mowa przynajmniej o okresie listopad 2006-marzec 2007).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 23 Marzec 2021, 14:45
Oczywiście w kwietniu już susza jest niebezpieczna, ale potrzeby hydrologicznych znacznie mniejsze niż latem. Marzenia trzycyfrowych sum opadów w tym miesiącu są zbędne, przy regularnym wyrabianiu sumy 30-60 mm (w zależności od anomalii) jest zdecydowanie wystarczające moim zdaniem, no ale każdy ma prawo oczywiście do swoich upodobań w tej kwestii xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 23 Marzec 2021, 15:12
PiotrNS, No trochę wody z nieba w kwietnia trzeba ale nie jest to zdecydowanie priorytet jak latem, w kwietniu flora w dużej mierze korzysta z zapasów wody nagromadzonych w sezonie poprzednim (mam tu na myśli np. drzewa) a i poziom wegetacji jest jeszcze dość słabo zaawansowany, więc zapasy wody w przypowierzchniowych warstwach gleby nie ulegają wyczerpaniu. No chyba, że mówimy o mega ciepłych i lampowych kwietniach, w których wegetacja "szaleje", wtedy rzeczywiście 50 mm powinno spadać.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum