Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 15:43
Według modelu ECMWF Prima Aprilis może przynieść przekroczenia +20 C. Rozdania modelu GFS (00 i 06) też są w miarę optymistyczne (jak patrzę na południe Polski przynajmniej), choć racją jest, wielkiego ciepła oraz bezkresnej słonecznej aury nie należy się spodziewać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 23 Marzec 2021, 20:21
Chciałbym, żeby to była prawda, ale zapewne skończy się na powtórce z końca marca 2016 r. Ale z drugiej strony, następny miesiąc 2016 roku (czyli kwiecień) był już wiosenny, a w 2017 roku kwiecień przyniósł nam powrót ohydnego przedwiośnia zamiast prawdziwej wiosny.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 20:47
LukeDiRT napisał/a:
Chciałbym, żeby to była prawda, ale zapewne skończy się na powtórce z końca marca 2016 r.
Wydaje mi się, że jest to całkiem dobre rozwiązanie, bo będzie miała miejsce bezpieczna pogoda. Nie będzie zbyt ciepło, ale o wielkie zimno też nie będziemy musieli się martwić. Właśnie z takich temp. (10-15 C, czasem bliżej +20 C, mogą zdarzać się przekroczenia "20" raz na jakiś czas) powinna składać się wiosna. Mnie bardziej niepokoi, co może zacząć się dziać koło 7-8 kwietnia (tuż po okresie Wielkanocy).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 25 Marzec 2021, 01:03
Przez długi czas było chłodno, więc wątpię, że tak szybko zagrożenie pożarowe się pogłębi (ocieplenie mają poprzedzić opady). Na razie u mnie nie ma chyba ani śladu postępującej wegetacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum