Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Luty 2020, 19:16 Pierwsze filmy. Bracia Lumiere
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2021, 20:55
Faktycznie, tak się uczyłem, że bracia Lumiere we Francji pod koniec XIX w. nakręcili/zrobili pierwsze filmy, ale jakby to tak ująć, by nie wyjść na ignoranta: nie przepadam za filmami niemymi i też w czarno-białym kolorze.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Marzec 2021, 21:04
Bartek617 napisał/a:
nie przepadam za filmami niemymi i też w czarno-białym kolorze
Ale wtedy to był szalony "krzyk techniki", początek czegoś nowego.
P.S. Ja wolę jechać autem, a nie furmanką, zwłaszcza gdy szkapa podnosi ogon do góry i "robi swoje" Jednak kiedyś były furmanki, lecz nie było aut. Tempus mutatur czyli czasy się zmieniają.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2021, 21:19
Nie wątpię, społeczeństwo miało z czasem co oglądać dla zabicia czasu. Sam czasem widywałem furmanki, jak jechały z wsi koło Krakowa do centrum miasta. Fajny, praktyczny wóz: przynajmniej skutki wypadków drogowych są mniej bolesne, bo taki koń za szybko nie pociągnie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 1 Kwiecień 2021, 18:28
Bartek617 napisał/a:
Nie wątpię, społeczeństwo miało z czasem co oglądać dla zabicia czasu. Sam czasem widywałem furmanki, jak jechały z wsi koło Krakowa do centrum miasta. Fajny, praktyczny wóz: przynajmniej skutki wypadków drogowych są mniej bolesne, bo taki koń za szybko nie pociągnie.
Tu zacytuje Ci stary dowcip.
Drogówka zatrzymuje furmankę. Woźnica jest pijany i mało przytomny. Mówi policjantowi tak: Panie władzo, przecież kobyła jest całkiem trzeźwa
Je jednak wolę postęp.
Wysłany: 1 Kwiecień 2021, 20:55
Rozumiem i w sumie w dużej części się zgadzam, dużo samochodów ma tzw. ABS (układ wspomagający hamowanie), a jak wiadomo ten mechanizm sprawia, że pojazd rozpędzony ma lepszą przyczepność podczas hamowania, tym samym zapewnia większą kontrolę na drodze i zapobiega poślizgom, a później też wypadkom (kiedyś tej funkcji brakowało). W dodatku coraz więcej (z roku na rok) nowoczesnych samochodów posiada automatyczną skrzynię biegów. Niedługo będzie można z autem gadać i nie trzeba będzie za kierownicę trzymać, bo samo będzie jeździć, gdzie poprosimy: tak ten postęp daleko zajdzie. Miejmy nadzieję, że wraz z takimi nowościami powstaną zaawansowane środki służące dodatkowemu bezpieczeństwu na drodze, bo w końcu niedopracowany autopilot jest niemałym źródłem wypadków. W końcu takie gadżety mogą zawsze niestety się popsuć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Kwiecień 2021, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 1 Kwiecień 2021, 20:58
No to jeszcze stara piosenka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum