Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Październik 2019, 21:53
Przy jednej z ulic na obrzeżach mojego miasta jest mała alejka zrobiona z orzechów włoskich odmiany "Lacinata". Jak tam kiedyś będę, to zrobię zdjęcia.
A drugiej odmiany orzecha (tej purpurowej) nigdy nie widziałem.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Październik 2019, 15:33
Heptakodium chińskie (Heptakodium miconoides)
Krzew z rodziny przewiertnikowatych (do tej rodziny należą także m.in. krzewuszki, wiciokrzewy, kolkwicje) dorastający u nas do ok. 4 m wysokości i podobnej szerokości. Ma charakterystyczne, sercowate liście z wyraźnie widocznym użyłkowaniem, długo pozostają zielone (u mnie do teraz). Kwiaty zebrane w wiechy, białe przyjemnie pachnące ukazują się w sierpniu-wrześniu i utrzymują się do mrozów. Wabią owady. Jeśli jesień jest ciepła i długa w ich miejsce pojawiają się łudząco do nich podobne owoce, z
czerwonawo zabarwionymi podsadkami. Roślinę tą powinniśmy sadzić w możliwie jak najcieplejszych i najsłoneczniejszych miejscach, dodatkowo osłoniętych od wiatru (jest bardzo łamliwa, nawet bardziej niż magnolie W cieniu też rośnie ale kwitnie słabo i późno, do tego nie ma szans na dojrzenie ozdobnych owocników. Gleba bez większego znaczenia. Polecam ten krzew, gdyż w późno letniej i jesiennej porze nie ma nic lepszego niż zawiesić na nim oko i obserwować uwijające się na jego przyjemnie pachnących kwiatkach motyle i pszczoły. Wytrzymuje mrozy do -32 st..
Zapomniałem wspomnieć o jego łuszczącej się pasami korze, ozdobnej cały rok.
Jest gatunkiem długowiecznym, który nie traci z czasem sił witalnych. Orzechy włoskie rozmnażane z siewu wydają pierwsze owoce po 10-15 latach i owocują nawet w wieku 400 lat. Drzewa szczepione zaczynają owocować w 2.-6. roku po posadzeniu, a niektóre owocują nawet po 200 latach.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum