Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Marzec 2022, 12:06
To był nieudany kwiecień wszędzie, dlatego żal mi zamieszczać, jak np. wyglądał pod Olkuszem, ale w pobliżu Biebrzy (za Białymstokiem, jeszcze bardziej na wschód i trochę na południe) chociaż nie był tak pod koniec "złośliwy" z tym ciepłem w 2 poł. (podobnie jak zresztą 17 l. wcześniej).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Marzec 2022, 08:35
Co jak co, ale II i III dekada tego miesiąca była już naprawdę bardzo ciepła i przyjemna. No bo zobaczcie - pomimo prawdziwej zimy na początku kwietnia, zdołał się on jeszcze zapisać w normie, a na południu Polski nawet ciut powyżej normy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Marzec 2022, 11:54
No tak, ale równowaga po skrajnościach termicznych mi się mało w kwietniu czy w październiku podoba. Nie wiem jak Wam, ale jak dla mnie najlepsza w tamtym kwietniu była 2 dek. (oczywiście w miejscach, gdzie pokrywa śnieżna przeszła do historii), kiedy temp. w miarę możliwości krążyły wokół norm. Koniec miesiąca (3 dek.) wiadomo że był lepszy niż początek, ale też mi się przestał podobać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 23:50
No pod kątem termicznym na raczej przeważającym obszarze Polski (nie licząc ewentualnie obszarów podgórskich, górskich i nadmorskich) było tego dnia to pogranicze wiosny i lata termicznego (lub by być po bezpiecznej stronie głównie były to: górne granice wiosny termicznej)- średnie dobowe oscylowały przeważnie na poziomie koło +15 C (głównie trochę mniej, ale zdarzało się trochę więcej). Wiosna termiczna ewidentnie była na Pomorzu Zachodnim i Pomorzu Gdańskim (mimo że to tam temp. nocne należały do wyższych).
Niskie punkty rosy czy chłodne noce tu nie pomogą, dobrym przykładem jest taki dzień, który znalazłem bodajże podczas lipca 1992 w Olkuszu (chyba 30.07.1992): o zmroku musiało być bardzo rześko, ale średnia dobowa oficjalnie wyszła letnia (i to wyższa niż myślałem). Wiadomo, między kwietniem, a lipcem pojawiają się też jakieś różnice w odczuwaniu ciepła/gorąca (w lipcu jest zwykle bardziej nieznośne pod tym względem, nawet jak są niższe temp.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum