Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Kwiecień 2021, 16:06
Kwiecień to akurat miał tam już przed tą zlewą 30.04 wyrobioną normę opadów (w tamtych rejonach jeszcze spadło około 10mm 1.04, tyle, że nie pisałem tu o tym, bo liczę tutaj porę ciepłą, która zaczeła się 8.04)
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2021, 18:22
Szczerze to myślałem, że Łowicz w kwietniu 2018 otrzymał więcej, miał na to szanse. Całkiem nieźle wygląda maj, którego I połowa nie była aż tak sucha jak w wielu miejscach nie tak daleko od Łowicza. 14,6 mm w czerwcu wygląda pięknie, lecz i tak ten miesiąc wygląda mocno szaro i buro w porównaniu do tego, czego można w nim oczekiwać. Wakacje to pełen RiGCZ, aczkolwiek po 11 sierpnia sumy były na ogół pseudodeszczowe, wolałbym więcej. Szkoda tylko września.
Nawet niezłe to Wspaniałe Półrocze w Łowiczu, myślę że dałoby się polubić
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2021, 19:05
Otwock w czerwcu to chyba jakiś negatyw był. Suma opadów równa 70,2 mm, to jak na centralną Polskę w tym miesiącu istny fenomen i obiekt zazdrości. Pozostałe miesiące wyglądają jednak trochę gorzej, zwłaszcza lipiec dużo ustępuje temu łowickiemu. Mimo to, całość jeszcze jakoś trzyma się w granicach tolerancji.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Kwiecień 2021, 11:07
Tego 3.06.2018 na terenach na wschód i południe od Warszawy latały takie bardzo silne komórki opadowo-burzowe. W miejscach gdzie trafiały centralnie - a nie rykoszetem - potrafiło naprawdę solidnie podlać. Jakiś czas temu pisałem, że w okolicy Grójca tego dnia spadło około 40mm.
Tym niemniej pora ciepła 2018 na Mazowszu była bez wątpienia "mokra uznaniowo", może za wyjątkiem 2 dekady lipca, kiedy raczej bez wyjątku wszędzie spadło przynajmniej te 40-50mm, a w wielu miejscach, jak np Łowicz - znacznie więcej
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum