Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12357 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Kwiecień 2021, 15:32 "Jeden z dziesięciu" znika z anteny?
Dość niepokojąco przedstawia się przyszłość najbardziej popularnego polskiego teleturnieju. Goszczący na antenie TVP od 1994 program prowadzony przez Tadeusza Sznuka, ku zaniepokojeniu wielu jego miłośników, zagrożony jest podobno zakończeniem. Wczorajszy finałowy odcinek (swoją drogą wyjątkowo fascynujący) pan Sznuk zakończył słowami "i to koniec", mimo że do tej pory zawsze na zakończenie Wielkiego Finału zapraszał widzów do oglądania kolejnej serii. W napisach końcowych nie zostały wyświetlone dane do wysłania zgłoszenia.
Dziś pojawiły się informacje dotyczące problemów z organizacją programu. Co ważne, rzekome komplikacje nie wiążą się podobno z wiekiem ani stanem zdrowia Tadeusza Sznuka, ale nieporozumieniem wydawcy z telewizją.
Cóż. "Jeden z dziesięciu" to bardzo mądry program i miejmy nadzieję, że tak się nie stanie, a nagrania nowych odcinków zostaną wznowione i nadal będziemy mogli ten teleturniej oglądać, a może nawet wziąć w nim udział. Przyznaję, że rozważam taką możliwość, od jakiegoś czasu notuję sobie nawet pytania, na które nie potrafię odpowiedzieć, aby być lepiej przygotowanym.
A pan Tadeusz Sznuk niech nam żyje 200 lat, bo jako prowadzący jest niezastąpiony.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
TVP1 HD program TV na dziś, 22 kwietnia 2021 - ramówka, emisje
18:55 Jeden z dziesięciu - 1/120 | teleturniej ( Polska 2020 ) Czas: 26min.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12357 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Kwiecień 2021, 21:36
Z tego co wiem, uczestnikom którzy wcześniej przeszli eliminacje, odwołano nagrania. Słyszałem o tym już około tygodnia temu, ale mówiło się raczej o kwarantannie kogoś odpowiedzialnego za produkcję, nie o dalej idących komplikacjach. Teraz sprawa wygląda na bardziej zagmatwaną, TVP już wydała oświadczenie, którego treść może budzić wiele wątpliwości: https://www.radiozet.pl/R...swiadczenie-TVP
Od dziś w TVP1 emitowane są powtórki poprzedniej serii.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Kwiecień 2021, 00:09
Oglądałem chyba kilkanaście odcinków tego teleturnieju i mam rzeczywiście o nim dobre zdanie, był, a w zasadzie jest taką bardziej "otwartą" wersją (jak troszeczkę "Familiada") dla programów typu "Milionerzy", "Jesteś mądrzejszy od 5-klasisty" (tam na ogół padały/padają pytania zamkniętej odpowiedzi). Mam nadzieję, że (tele)audycja nie zniknie z anteny, chociaż czasy pandemii mogą niestety wszystko zlikwidować...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Kwiecień 2021, 14:23
Niestety w sieci nie ma za wiele odcinków (przeczesałem strony jak freedisc, gdzie się najlepiej takie pliki zachowują), ale... na Chomikuju znajdują się pliki tekstowe z pytaniami, jakie pojawiły się w programie (niestety tylko edycje 79-81). Osoby zainteresowane mogą przejrzeć.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Kwiecień 2021, 16:37
Bartek617 napisał/a:
Oglądałem chyba kilkanaście odcinków tego teleturnieju i mam rzeczywiście o nim dobre zdanie, był, a w zasadzie jest taką bardziej "otwartą" wersją (jak troszeczkę "Familiada") dla programów typu "Milionerzy", "Jesteś mądrzejszy od 5-klasisty" (tam na ogół padały/padają pytania zamkniętej odpowiedzi). Mam nadzieję, że (tele)audycja nie zniknie z anteny, chociaż czasy pandemii mogą niestety wszystko zlikwidować...
Familiada w porównaniu z "Jednym z Dziesięciu" to dno. Tam nie istnieją obiektywne i sprawdzalne prawidłowe odpowiedzi na pytania, gdyż nie chodzi tam o rzeczywistąa wiedzę, lecz o to, jak niby odpowiedzieli na to pytanie jacyś tam (może nawet fikcyjni) ankietowani. W jednym z odcinków jedną z odpowiedzi na pytanie "jakie znamy warzywa" quasi-prawidłową była "kukurydza", a to przecież zboże. U pana Sznuka pytania postawione są jasno i zrozumiale, a odpowiedzi weryfikowalne. Zresztą za najlepszy teleturniej wszechczasów w TVP uważam "Wielką Grę" z czasów pana Serafinowicza. Po przejęciu tego teleturnieju przez panią Ryster stał się on wąsko specjalistyczny, a przez to nudny dla zwykłego odbiorcy. A Jeden z Dziesięciu od samego początku był i jak dotychczas jest OK.
Wysłany: 25 Kwiecień 2021, 23:05
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Tam nie istnieją obiektywne i sprawdzalne prawidłowe odpowiedzi na pytania, gdyż nie chodzi tam o rzeczywistąa wiedzę, lecz o to, jak niby odpowiedzieli na to pytanie jacyś tam (może nawet fikcyjni) ankietowani.
W pewnym sensie prawda, ale no... sukces może zostać osiągnięty, jeżeli tylko myśli się jak większość społeczeństwa: na ogół specyfika czy też cel tego konkursu polega na myśleniu jak na przeciętnego Polaka przystało. Na telefonie grałem w coś podobnego do Familiady, bodajże Fortuniada oraz Kumpeliada, też takie zabawy polegająca na wymienieniu listy rzeczy w danym zagadnieniu (średnio od 3 do 5 pozycji).
"Wielkiej gry" niestety nie oglądałem, znów czuję się zmuszony przeprosić za swój brak kompetencji.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum