Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2021, 00:18
Z tego co widzę, to ocieplenie wyżowe nie odpuszcza na przełomie 1 i 2 dek., właściwie na początku 2. (miejscami przekroczenia "25" są możliwe). Jednak termin jego wystąpienia jest dość podobny do tego sprzed roku: ogólnie 1 dekada maja może wyglądać całkiem podobnie do zeszłorocznej (może będą trochę cieplejsze noce, ale jak będzie podczas nich wiało, to różnicy się nie poczuje).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2021, 11:26
Dzisiaj z kolei tak portal TP widzi sytuację: bardziej skocznie w termice, ale na ogół z przeważającym chłodem (nie licząc bardzo ciepłego 2/3-dniowego okresu na przełomie 1 i 2 dek. maja: "+" jest jego krótkotrwałość, natomiast "-" że w innych regionach może w ogóle się nie pojawić, więc największe dziadostwo jak zwykle idzie w moje strony ):
Niedziela (2.05.): +10 C/+8 C, deszcz
Poniedziałek (3.05.): +11 C/+6 C, deszcz
Wtorek (4.05.): +17 C/+2 C, zachmurzenie umiarkowane
Środa (5.05.): +14 C/+7 C, deszcz
Czwartek (6.05.): +13 C/+4 C, zachmurzenie umiarkowane
Piątek (7.05.): +11 C/+7 C, deszcz
Sobota (8.05.): +13 C/+7 C, deszcz
Niedziela (9.05.): +22 C/+5 C, zachmurzenie umiarkowane (mimo sprzyjających amplitud temp. i pogody też nie najgorszej, to temp. odczuwalna zaczyna być wyższa od ogólnej: +23 C, więc biomet zmienia się na neutralny)
Poniedziałek (10.05.): +21 C/+13 C, deszcz
Wtorek (11.05.): +29 C/+14 C, zachmurzenie małe
Środa (12.05.): +14 C/+14 C, deszcz (jak na bardzo małą różnicę temp. w ciągu dnia i nocy, a w zasadzie ich brak, jeśli się bierze pod uwagę zaokrąglenia do całości, to bardzo mizernie się te opady przedstawiają: 0.7 mm/12 h)
Czwartek (13.05.): +15 C/+6 C, zachmurzenie umiarkowane
Piątek (14.05.): +12 C/+7 C, deszcz
Sobota (15.05.): +17 C/+8 C, zachmurzenie umiarkowane
Niedziela (16.05.): +10 C/+9 C, deszcz
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 1 Maj 2021, 18:20
Ja coś tak czuję, że jak w końcu do większego ocieplenia dojdzie, to pewnie przejdzie wielka wichura, która znacznie obniży temp. odczuwalną (rozdanie modelu GFS 00Z na subupalny upalny dzień wrzucił porywy wiatru 40-50 km/h). Co by nie można złego powiedzieć o wiośnie 2021, to nie wydaje się ona uciążliwa, gdy robi się cieplej.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Maj 2021, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum