Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Maj 2021, 16:44
Nom w skali kraju to prawda, ale w Królestwie Burz jednak były takie dni, gdzie opad nie stał pod większym znakiem zapytania A lipiec to już w ogóle poszalał, 100mm to była formalność Ale to i na środkowym Mazowszu w większości miejsc akurat
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Maj 2021, 21:30
Skaryszew, pow. radomski (w ramach ciekawostki w tym mieście się chyba mój tata urodził podczas tego bałwankowego majowego dnia - ale nie o bałwankowaniu tutaj, zdecydowanie nie o bałwankowaniu )
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2021, 11:16
Lipiec wyszedł znakomicie, a i trzy poprzednie miesiące nieźle sobie radziły, na kwiecień spoglądam oczywiście z zazdrością Szkoda jednak, że sierpień przedwcześnie pożegnał się z lepszymi opadami i po I dekadzie już nic wartego uwagi się nie wydarzyło, zostały same kapaniny. Jak dla mnie Magnuszew dużo lepszy, nawet jeśli tam lipiec nie przyniósł aż tak imponujących sum.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 25 Maj 2021, 11:23
PiotrNS napisał/a:
Jak dla mnie Magnuszew dużo lepszy
To mnie trochę zaskoczyłeś, myślałem, że tam właśnie będziesz narzekać, że np maj wyrobił sumę bardzo niesprawiedliwie, a i czerwiec był daleki od normy Co do sierpnia to trzeba sobie w pamięci doliczać tę pluchę z 26.08 (zwykle piszę, że to 5-10mm, ale tym razem zapomniałem), bo niestety w tym deszczowym dniu radarowe archiwa zrobiły sobie kaput.
Co do tego kwietnia, to były w zasadzie cztery dni, w których przynajmniej można było mieć szczęście, 10.04, 13.04, 29.04 i 30.04. Większość terenów w Królestwie Burz przynajmniej raz lub dwa miała szczęście, ale najlepiej wypadły tereny na jego północnych obrzeżach, zwłaszcza w okolicy Garwolina albo okolicy Grójca, co może pamiętasz Niestety od 14 do 28.04 było przynajmniej w centralnej Polsce wszędzie słabo, jedynie okres 23-26.04 mogł się podobać swoim "codziennym laniem", a raczej kapaniem, no ale lepsze to niż pustynia.
Ten lipiec w Jedlińsku to był prawdziwy fenomen, do ostatniej chwili się zastanawiałem, czy nie padnie te 200mm, no ale docelowo wyszło koło 180mm. Dużo dała tamtejsza Królowa Nocnych Burz 29/30.07, podczas której w sumie spadło ponad 30mm. Podczas długiej fali gorąco-upalnej takie coś wymaga głębokich ukłonów
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2021, 11:32
Wiesz, przede wszystkim przekonuje mnie ten sierpień. Ten miesiąc to dobrze znana Turcja, więc opadowa przewaga była naprawdę dużym atutem. Niesprawiedliwe wyrobienie normy w maju oczywiście drażni, ale dzięki temu wejście w czerwiec odbywało się w nastrojach niegorszych niż w Jedlińsku. Ogólnie przewaga może nie jest duża, ale w moim odczuciu jest - i ma na nią wpływ głównie sierpień oraz po trochę wrzesień.
A lipcowym ulewom z Jedlińska oczywiście się kłaniam
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 25 Maj 2021, 11:34
Z tym wrześniem, to oczywiście pamiętaj, że to są opady tylko z okresu Wspaniałego Półrocza, tam sporo jeszcze bo około 20mm popadało w dniach 22-24.09, ale te opady pomijam, bo już były luja warte.
Wysłany: 25 Maj 2021, 11:37
Na duże usprawiedliwienie tego 26.05 w Magnuszewie (i innych obszarów niedaleko Wisły) i tych ulew z tego dnia, to trwały one większość dnia, a nie godzinę, czy dwie. Oczywiście nie było to tak, że padało po 5mm/h przez 12h, były godziny kiedy walnęło po 20mm/h, ale nie było to tylko jedna zlewa pośród lampowego dnia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum