Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Maj 2021, 10:37
Średnio z tymi amplitudami sytuacja wygląda (co do prognozy porannej), tzn. tmin. mogą wynieść powyżej +10 C. Jednak jak patrzę na mapy, na południu Polski ma podobno być najbardziej rześko (tzn. temp. nocą tam widać niższe)- a takie dni jak 5.06. czy 6.06. odbieram pozytywnie (powyżej +20 C w ciągu dnia, ale nocą wartości 1-cyfrowe).
Jeśli chodzi o wieczorne rozdanie, to nie neguję go bynajmniej, chociaż zdaję sobie podświadomie sprawę, że temp. dzienne na poziomie ok. +10 C należą do raczej rzadkich w czerwcu (choć oczywiście są możliwe).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Maj 2021, 11:09
Ja myślę, że będzie bliżej drugiego scenariusza, zaczynam mieć też obawę czy w pierwszej dekadzie kolejnego miesiąca nie pojawią się mocne chłody, podobnie jak w 3 dekadzie kwietnia 2021 w pogodnej wersji, możemy mieć naprawdę chore noce 🥶🥶🥶
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11998 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Maj 2021, 18:30
Ech, najnowsze prognozy znowu są gorsze.
Wygląda na to, że trzeba poczekać kilka dni na ustabilizowanie się prognoz. Wtedy będziemy poniekąd wiedzieli, jaka będzie pierwsza dekada czerwca.
Dlaczego akurat w Polsce ma być najniższy poziom geopotencjału To już przestaje być śmieszne...
Ostatnio zmieniony przez LukeDiRT 26 Maj 2021, 10:37, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2021, 22:06
Cytat:
Ja myślę, że będzie bliżej drugiego scenariusza, zaczynam mieć też obawę czy w pierwszej dekadzie kolejnego miesiąca nie pojawią się mocne chłody, podobnie jak w 3 dekadzie kwietnia 2021 w pogodnej wersji, możemy mieć naprawdę chore noce 🥶🥶🥶
Hmm, czy "chore" noce to te poniżej +5 C?
LukeDiRT napisał/a:
Dlaczego akurat w Polsce ma być najniższy poziom geopotencjału To już przestaje być śmieszne...
Sam mam taką nieśmiałą wizję, że czeka nas ogólnie pierwszy od niepamiętnych l. chłodny/zimny rok w Polsce (znaczy ostatni chyba był 2010). Zresztą mając na uwadze, co działo się u nas w latach 2018-2020 trochę się nie dziwię, że pogoda i temp. w naszych stronach próbują sobie "odbić w drugą stronę". Ja wierzę, że jak do jakiegoś skrajnie chłodnego scenariusza dojdzie, to raczej będzie on krótkotrwały (mimo że ogólnie chłody mogą przeważać).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum