Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
28 Luty 2021, 13:14
Inteligencja zwierząt, które zwierzę jest "mądrzejsze&a
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Luty 2021, 20:40   Inteligencja zwierząt, które zwierzę jest "mądrzejsze&a

Pies > kot - Odwieczna walka pomiędzy sympatykami tych dwóch gatunków jest każdemu z nas znana, jednak w kwestii inteligencji to psy przewyższają koty, aczkolwiek dość nieznacznie.
Koza > owca - Kozy są sporo inteligentniejsze od owiec
Koń < osioł
Rekin < delfin - Tu wiadomo, jednak rekiny wcale nie są tak bezmyślnymi maszynami do zabijania za jakie się je uważa, występują u nich procesy poznawcze, potrafią się uczyć, zapamiętywać i kojarzyć różne bodźce np. rekin karmiony przez nurka będzie kojarzył obecność człowieka w wodzie z pożywieniem xd
Tygrys > lew - Wg pewnych badań tygrys jest nie tylko silniejszy ale i inteligentniejszy od lwa.
Wilk > pies - Wilki są inteligentniejsze od psów.
Mrówka > żuk - Wsm to nie wiem czy u owadów występuje coś takiego jak inteligencja, jednak w tym przypadku mrówka przewyższa żuka jako, że jest owadem społecznym i wespół z innymi mrówkami ze swojej kolonii tworzy tzw. inteligencje zbiorową.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 27 Luty 2021, 21:06   

Pies jest podobno tak inteligentny jak 3 letnie dziecko, a kruki tak jak 7 letnie.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Maj 2021, 22:09   

Pierwszy filmik załączony przeze mnie może wzbudzić niepokój (bo jak taka inteligentna maszyna może klasyfikować się do zwierząt)? ;-) Ale drugi nie pozostawia złudzeń, że człowiek zwycięża (na drugim miejscu jest dinozaur, velociraptor czy jakoś tak). ;-)

Niestety jednak niektóre kwestie pewnie wymagają komentarza. :-( Np. wedle filmiku kot wygrywa rywalizację z psem (21 pkt. vs 19 pkt.). :-( Opisy są ciekawe, aż zachciało mi się tłumaczyć. ;-)

Psy są bezpośrednimi potomkami wilków. Szczenięta są niewidome (ślepe), niesłyszące (głuche) i bezzębne podczas narodzin. ;-)
Koty zachowują energię (w sensie chęć do działania) poprzez średnią długość snu wynoszącą 13-14 godz. ;-)

Koza wygrywa z owcą, ale według tego filmiku przewaga nie jest zbyt wyraźna (8.8 pkt. vs 8.3 pkt.) :-(

Kozy były jednymi z pierwszych zwierząt, które zostały oswojone (sam myślałem wstępnie, że "wychowane", ale zdałem sobie sprawę, że nie stosuje się takiego określenia za bardzo wobec zwierząt) przez ludzi i były zbierane w stado albo wypasane (w każdym razie stały się zwierzętami pasterskimi) 9000 l. temu. ;-)
Krowy potrafią słyszeć lepiej niższe i wyższe tony głosów niż ludzie, a ich masa wynosi ok. 1200 funtów (inna jednostka wagi). ;-)

Koń przegrywa z osłem i tutaj da się dostrzec niemałą różnicę (8.1 pkt. vs 26 pkt.) ;-)

Konie mają (albo posiadają) ok. 205 kości w swoim szkielecie (tj. układzie kostnym) i były udomawiane przez ponad 5000 l. ;-)
Osły są wysoce wnikliwymi zwierzętami i są znane ze swojej zdolności do nauki. ;-)

Rekin faktycznie mimo "porażki" w starciu z delfinem nie wygląda na "głupie" zwierzę (18 pkt. vs 31 pkt.) ;-)

Rekiny potrafią usłyszeć rybę płynącą z dalszej odległości (niż 1 mila- inna jednostka długości) i potrafią wyczuć pojedynczą kroplę krwi w całej wodzie (milion kropelek to jednak dziwnie brzmi). ;-)
Delfiny nigdy nie przeżuwają swojego pokarmu (czy też jedzenia). ;-)

Faktycznie tygrysy też znacząco pokonują lwów w kwestii inteligencji (27.5 pkt. vs 7.6 pkt) ;-)

Uderzenie (albo cios) ze strony tygrysa może Cię zabić. Tygrysia pięść! ;-)
Lwy należą do drugiego największego gatunku dużych kotów (czy kotowatych) na świecie (za tygrysami). ;-)

Także wilki pozostawiają psy w tyle, choć nie jest to raczej przepaść (25 pkt. vs 19 pkt) ;-)

Wilki są wierne do tego stopnia, że są w stanie się poświęcić za przetrwanie całej watahy. ;-)

Żuka (ang. beetle) niestety w 2 filmach nie znalazłem, chyba że mam rzeczywiście słaby wzrok i coś uszło mojej uwadze. :-( Mrówka ma niewiele punktów, ale i tak więcej niż jej inna "pracowita koleżanka", jaką jest pszczoła (1.8 pkt. vs 1 pkt.). ;-)

Mrówki ujawniają dużo zachowań, które są tożsame (czy powiązane) z inteligencją: tworzą miasta, stawiają sobie i wykonują zadania poprzez pracę wspólną, zbiorową lub zespołową. ;-)
Jedna pszczoła musi przelecieć ok. 90000 mil (3 razy dookoła świata), aby zrobić 1 funt miodu. ;-)

Za błędy w tłumaczeniu z góry przepraszam :-( : postanowiłem się trochę sprawdzić, jak sobie radzę w przekładzie. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 31 Maj 2021, 04:56   

Też wątpię w to, żeby koty były inteligentniejsze od psów. Ale nie miałem nigdy kota, więc nie mnie to oceniać...

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 31 Maj 2021, 10:31   

Kolejny przykład:
Na Wikipedii jest napisane, że świnki morskie dorównują inteligencji szczurom, a na powyższych filmach świnka morska ma IQ na poziomie 3,8 a szczur aż 15 IQ...

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 11:56   

LukeDiRT napisał/a:
Też wątpię w to, żeby koty były inteligentniejsze od psów. Ale nie miałem nigdy kota, więc nie mnie to oceniać...

Miałem kolejno psy, teraz mamy kocura. Jednak one były bardziej wierne i przyjazne. I lepiej rozumiały, co się do nich mówiło.
https://weterynarianews.pl/psychologia-zwierzat-cz-iii-zycie-kotow-wsrod-ludzi-wspolne-problemy/
https://www.cbdzoe.pl/pds...e-twoj-pies-wie
Często mówi się , że dla psa człowiek jest "jego panem", a kot uważa się za "pana swego właściciela". :evil:
LukeDiRT napisał/a:
Kolejny przykład:
Na Wikipedii jest napisane, że świnki morskie dorównują inteligencji szczurom, a na powyższych filmach świnka morska ma IQ na poziomie 3,8 a szczur aż 15 IQ...

W Ameryce południowej świnki morskie trzyma się do zjedzenia.
http://www.travelmaniacy....j,3579,8,0.html
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 19:06   

A u nas w Polsce jada się krowy, natomiast w Indiach krowy są wręcz święte (tak jak u nas psy i koty).

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 19:31   

LukeDiRT napisał/a:
A u nas w Polsce jada się krowy, natomiast w Indiach krowy są wręcz święte (tak jak u nas psy i koty).

W Chinach i niektórych krajach azjatyckich jadane są także także psy
Ciekawostka. Tu i ówdzie panuje moda na trzymanie świń jako zwierząt pokojowych i prowadzanie ich na smyczy.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 20:08   

Kot jest nieco mniej inteligentny od psa.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 20:46   

FKP napisał/a:
Kot jest nieco mniej inteligentny od psa.

Potwierdzam.

Odpowiedz do tematu