Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Czerwiec 2021, 13:13
Słusznie, nie będę bo wilgoci po takim lipcu i tak byłoby o wiele za dużo Mam nadzieję że będzie miesiącem dość ciepłym, burzowym i systematycznie wilgotnym (ale bez przesady) z kilkoma suchymi i gorącymi dniami bez których nie ma lata. Sierpień może być w tym roku trochę chłodniejszy, ale wolałbym polar z częstymi burzami jak w 2014 niż takiego pochmurnego, małoletniego nudziarza jak w 2005 czy 2006.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Czerwiec 2021, 13:17
PiotrNS napisał/a:
Słusznie, nie będę bo wilgoci po takim lipcu i tak byłoby o wiele za dużo Mam nadzieję że będzie miesiącem dość ciepłym, burzowym i systematycznie wilgotnym (ale bez przesady) z kilkoma suchymi i gorącymi dniami bez których nie ma lata. Sierpień może być w tym roku trochę chłodniejszy, ale wolałbym polar z częstymi burzami jak w 2014 niż takiego pochmurnego, małoletniego nudziarza jak w 2005 czy 2006.
Gorące dni będą, ale suche najwyżej do południa . Sierpień w tym roku będzie chłodniejszy, ale chyba lekko powyżej normy. U mnie sierpień 2006 był dynamiczny i jeden z bardziej burzowych. Sierpień 2014 to spolaryzowany suchar, który paradoksalnie nie lubił się z pustynią, a sierpień 2005 miał suchą i lochowa PRL-owska 1 połowę, a w drugiej wielka pustynia jako całość jedno wielkie bezburzowie
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Czerwiec 2021, 13:56
PiotrNS napisał/a:
Na razie mamy wręcz idealne warunki, zaczyna mi się to podobać
Na razie mija 10 dni od opadów i przez kolejne 10 dni też raczej nie ma szansy na realne opady Zaczyna to przypominać sytuację z 2008 - chyba ostatni raz, kiedy została ogłoszona susza atmosferyczna poza okresem jesieni. Wtedy też przez jakieś 3 tygodnie nie było kropli deszczu (u mnie 11.06 została ogłoszona susza atmosferyczna), a początkowo suchy okres był jeszcze chłodny, dopiero gdzieś po 8-9 dniach zaczęło robić się bardzo ciepło i docelowo gorąco.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Czerwiec 2021, 13:59
FKP napisał/a:
Oby tak było a odzyskam wiarę w Globcia
Tylko żebyś znowu nie poszedł w drugą skrajność wyznawania teorii, że dodatnie anomalie będą już zawsze i bez przerwy. Mam nadzieję, że ostatnia lekcja pokory Cię nauczyła, że Globcio to nie tylko maratony bordu (i odwrotnie, przerwa od takich maratonów nie oznacza braku Globcia)
Wysłany: 4 Czerwiec 2021, 14:17
W sumie faktycznie, przynajmniej możemy być pewni, że podkreślenia nie będzie, bo nie da się wyrobić ujemnej sumy opadów Chociaż patrząc po tym, jak się kurzy, to chwilami mam takie wrażenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum