Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 13:46 Ciekawostki klimatyczne z pewnej książki
Niestety nie pamiętam już jaka to była książka (wiem tylko tyle, że wypożyczyłem ją kiedyś na pewien czas z biblioteki szkolnej) Zdjęcia zrobiłem w 2008 roku.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 14:21
To ja jestem niedźwiedziem polarnym
Nie no żartuje, ale szczerze mam od lat jakąś potrzebę odczuwania chłodu i szczerze to wolę odczuwać chłód niż komfort termiczny, nie wiem czemu tak mam
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 15:02
U Krzysztofa podobno jednego dnia +18 C było pod koniec ubiegłorocznego sierpnia, jak się pojawiła ta wielka burza na Mazowszu. Temp. na 2m sama w sobie wydaje się niska, ale inne parametry jak temp. odczuwalna czy punkt rosy pewnie były wyższe niż w "standardowych" warunkach (z uwagi na szczelnie zachmurzone niebo), więc pewnie był wielki zaduch.
Gdy panują mrozy, to najważniejszy jest wówczas brak wiatru: 1-cyfrowe mrozy z mocniejszymi podmuchami gorzej się zniesie niż 2-cyfrowe minusy, ale z flautą.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 15:41
Nie wiem, tak mi się wydaje.
Sam też czuję się w pewnym sensie niedźwiedziem polarnym (przynajmniej obecnie), bo strefa komfortu termicznego jest dla mnie chyba najlepsza, może bym ewentualnie ją nieco zmodyfikował: od +10 C do +20 C w ciągu dnia.
To pewnie wyda się głupie, ale sam też (jak Kuba) mam dziwnie wzmożoną potrzebę odczuwania chłodu, kiedy robi się bardzo ciepło.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum