Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Maj 2020, 15:11
Dęby widoczne na tych zdjęciach są dziś bardzo słabo zazielenione, nie ma szans by 24 maja osiągnęły taki wygląd jak przed ośmioma laty, musiałoby przyjść takie właśnie ocieplenie jak wówczas
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2020, 19:14
Cooo To wygląda aż nierealnie, wygląda na to, że masz u siebie taki 2013 rok, tyle że nie w pierwszej, lecz drugiej połowie wiosny.
Jarzębiny kwitły u mnie już około dwóch tygodni temu; nie wiem jak teraz wyglądają, bo nie ma ich w pobliżu mnie, aczkolwiek nie jest tak źle.
Swoją drogą jakbym przez 7 miesięcy musiał oglądać gołe badyle, to chyba bym zwariował xD
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Maj 2020, 20:09
PiotrNS napisał/a:
wygląda na to, że masz u siebie taki 2013 rok, tyle że nie w pierwszej, lecz drugiej połowie wiosny
To jest doskonałe określenie, tym bardziej, że do okolic 8 kwietnia wegetacja była rekordowo szybka Xd Horror jest z tymi późno listniejącymi, najbardziej obawiam się, że te dęby, akacje i jeszcze kilka innych gatunków przebiją swoją gołością 1980 rok, bo tam na koniec maja było jednak ocieplenie z ciepłymi nocami Xdddddddd U mnie to nic, jakbyś widział jak przyroda wygląda w Lasach Zglenickich, tam niemal wszystkie dęby są nagie a jabłonie są w pełni kwitnienia Xdddddddddddddddddddddddd Może jeszcze rok 1991 był podobny bo tam w maju też nie było letnich ociepleń, w kwietniu chyba tak samo Xddddddd W każdym bądź razie w pierwszy dzień lata na pewno nie zabraknie golasów, zwłaszcza we wspomnianych przeze mnie wyżej lasach, to jest sytuacja tak kuriozalna i patologiczna jak marzec i kwiecień 2013 do połowy, dlatego będę robił mnóstwo zdjęć dla potomnych Xddddddddd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15917 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Lipiec 2020, 15:25
Należy wziąć pod uwagę fakt, że w S połowie Polski proces wegetacji trwa dłużej. Nie wiem, czemu ale centralna i północna Polska na przełomie kwietnia i maja ma często jeszcze słabo ulistnione drzewa, a na S postępy są bardziej widoczne. Nie mniej tego roku faktycznie późno drzewa się zazieleniły. Meh, jakby cały czas padało (oczywiście tylko deszcz), to prace poszłyby z pewnością do przodu.
Wysłany: 22 Maj 2023, 19:49
Tęsknie za głębokim, letnim ulistnieniem o tej porze, pamiętam komentarz jakiegoś trolla na TP bodaj z maja 2012 właśnie, że to nienormalne, że drzewa w końcu maja mają głęboką zieleń
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Maj 2023, 22:59
U mnie takie głębokie ulistnienie już jest, ale osobiście lubię jak ten stan "młodego maja" z jaśniejszymi liśćmi trwa dość długo. Podoba mi się ten moment, kiedy wszystko zdaje się jakby bardziej jaskrawe i gdyby nie fakt, że wiąże się zazwyczaj z chłodną pogodą w maju, byłbym skłonny go dłużej zatrzymać.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum