Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Listopad 2019, 23:09
PiotrNS, U mnie rok 1982 mógł przypominać 2017. Marzec 1987 to jest bajka w porównaniu do 2013,
w dniu 15.04 wegetacja była bardziej zaawansowana w 1987, następnie 2013 nadrobił i ponowne zrównanie
ok. 5 maja. Finalnie 31 maja wygrywa jednak 2013 rok. W 1984 wygląda na to, że wegetacja była wyraźnie szybsza niż w 2013.
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Także byly znacznie gorsze niż 2013, myślę, że na podobnym poziomie wegetacja w tym wieku mogła być w 2003 i 2006. Za to w 2014 czekała nas miła niespodzianka
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2019, 15:20
W 2006 roku kwiecień jednak był już w całości wiosenny, nie było nawrotów zimy, o czymś takim jak I dekada kwietnia 2013 nie wspominając. Nawet przymrozków było dość mało. Zabrakło trwalszego i mocniejszego ciepła, ale mimo to roślinność miała korzystne warunki do rozwoju. A 2003 to jeszcze inaczej, bo wtedy już w marcu zdarzyło się kilka naprawdę ciepłych dni, o których w 2006 i 2013 można było pomarzyć. II połowa kwietnia też okazała dość poprawna termicznie, a do tego słoneczna, więc tak źle na pewno nie było
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16032 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Listopad 2019, 16:20
FKP napisał/a:
A jak się sprawa przedstawia do 15.04? Tutaj powinien być antyrekord
No nie wiem. Bo 18 kwietnia 2013 roku kwitły już krokusy.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2019, 16:20
FKP, możemy spróbować
Na początek wziąłem 1979 rok i wydaje mi się, że ten również był gorszy. Marzec w 2/3 został pożarty przez zimę, zaś końcówka to tylko przedwiośnie w dość pluchowatej wersji poza ładnymi, ale zimnymi dniami 24 i 25 marca. Kwiecień jałowy. W 2013 zdarzyło się jednak trochę ociepleń w drugiej połowie, zaś wtedy luksusem było 15 stopni. Początek to kostnica, a jednocyfrowe temperatury wróciły jeszcze pod koniec II dekady. Trzecia, która często jest kluczowa dla ogólnego rozwoju roślinności, to wyjątkowy paździerz, a co najgorsze, przedłużyła się na początek maja. Moim zdaniem było wtedy dużo gorzej. Na zdjęciach z 1 maja 2013 roku widać jakieś pojedyncze listki, a wtedy podejrzewam całkowity marazm w przyrodzie. Później szybko zrobiło się ciepło i na pewno roślinność eksplodowała jak nigdy, zmiany zachodziły tak szybko jak podczas majówki 2012. W konsekwencji stany się wyrównały, jednak przez znaczny czas było fatalnie.
Trudno jest mi się wyrazić na temat roku poprzedniego, 1978. Wtedy bardzo przyjemny był koniec marca, a kwiecień - choć okropny - miał kilka niezłych epizodów. Niestety jego końcówka oraz I połowa maja, to znowu koszmar z licznymi spadkami poniżej zera. Fajnie zrobiło się dopiero od połowy miesiąca, lecz bez takiego szału jak rok później, więc roślinność postępowała raczej powoli. Trudno mi to ocenić, bo z jednej strony kwiecień i początek maja 1978 były gorsze niż w 2013, ale z drugiej marzec nie był tak perfidnie zimowy, a w końcówce zaskoczył naprawdę miło.
Przejrzę następne roczniki, ale jeśli chodzi o te, to moim zdaniem 1979 był gorszy, a 1978 bardzo zbliżony do 2013.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum