Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16254 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Sierpień 2021, 18:20
Moja pamięć podpowiada że większość (lecz nie wszystkie) świąt pierwszomajowych w czasach PRL-u była słoneczne i dosyć ciepła. Dla mojej rodziny to był czas chodzenia na festyny i koncert w parkach. W dodatku były rozstawiane ciężarówki-stragany z towarami ("lepsza" żywność i owoce) na co dzień niedostępnymi.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2021, 19:54
Wieczorny GFS już konsekwentnie zapowiada mocny upał w połowie sierpnia Zaczyna mnie to niepokoić, już nie chcę tego, a chyba trudno będzie uniknąć żaru. Jeszcze tego brakuje żeby kolejny sierpień poszedł w ślady swoich sądeckich poprzedników.
Może trochę panikuję, ale nie uśmiecha mi się taka perspektywa.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16254 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Sierpień 2021, 21:04
kmroz napisał/a:
Są jeszcze opcję pośrednie, nie mówię że będzie aż tak chłodno jak to ECMWF i ICON pokazują, ale w temperatury powyżej 28 stopni to średnio wierzę
Według przewidywań Interii wzrost do +28 stopni ma nastąpić tuż przed Dniem Wojska czyli już 14 sierpnia, ALE ZARAZ POTEM OSTRY SPADEK TEMPERATURY DO +18 STOPNI w dniach 16-tym i 17-tym sierpnia. Potem stabilizacja na "ludzkim" poziomie nieco ponad +20 stopni. Da się żyć
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Sierpień 2021, 21:07
Nie mam pojęcia czemu ten model GFS tak straszy tymi upałami. Jeszcze rano (0Z) robił to ICON, ale na szczęście mu przeszło. W praktyce to możę faktycznie być tak chłodno jak to mówi właśnie Interia, czy też modele ECMWF i obecnie ICON. Czyli od 15.08 znowu temperatury koło 20 stopni.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 9 Sierpień 2021, 21:13
Z lekka chłodnawo przez 2 dni, a potem nieco ponad +20 stopni, czyli w moim odczuciu PEŁNY KOMFORT TERMICZNY
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum