Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Zainspirowałeś mnie do zrobienia wątku ze zdjęciami z tego miesiąca A luty był wyborny, niemal w całości śnieżny, ze stabilną pokrywą, regularnym dosypywaniem i bez żadnej prawdziwej odwilży i deszczu. Marzę o takim.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
W sumie dziwi mnie brak notowanej pokrywy od 18-go do 24-go lutego, pamiętam że u siebie w ogródku cały czas miałem jakąś tam pokrywę, ale no- u mnie jest nieprzerwanie od 17.01, a wg pomiarów z Muchowca już 29.01 był jedynie ślad Ogólnie całkiem, całkiem był ten luciak, nie zmieniam jakoś szczególnie swojej opinii o nim w porównaniu z czerwcem 2020, szkoda jedynie że tego śniegu nie było więcej i no troszkę inaczej bym poprzestawiał go, na pewno duży plus za bardzo mikre odwilże.
Patrząc tak na niego to faktycznie mamy bardzo słabe normy w lutym, że taka #słabazima większość czasu i kilka dni lodu przyniosło prawie -3K anomalii xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Luty 2022, 10:29
Gdyby te większe mrozy wystąpiłyby na początku miesiąca, to ta anomalia dużo mniej rzucałaby się w oczy (2-cyfrowy mróz jest jednak wówczas dużo bardziej typowy).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Styczeń 2023, 03:38
Ja wiosny pod kątem pogody nie poczułem, mimo że krajobrazy były skromne i prawie że całkiem pozbawione śniegu.
Jak patrzyłem na dane z codziennego biuletynu hydro, to stacje od Sącza czy Tarnowa oficjalnie podobnie się ze śniegiem spisały jak stacja pod Olkuszem: trochę bieli się zebrało, ale na ogół nic poważniejszego- przy czym posterunek Olewin podobno notował regularnie ok. 5 cm, wobec czego pokrywa prawdopodobnie bardziej przypominała twardą lodową skorupę , a we 2 głównych posterunkach znajdujących się we wschodniej Małopolsce trochę więcej pudrowało i zarazem topiło się w międzyczasie, jeśli dać wiarę danym.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum