Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16333 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Październik 2021, 19:47
Póki co z obecnego października jestem nawet zadowolony, chociaż marzenie dotyczące "30" nie spełniło się (a niektóre rozdania modelu GFS z końca września widziały punktowo szanse upału). Pierwsze 5 dni miały u mnie bardzo ładny trend temp. (17, 20, 22, 24, 26), a także ciąg ładnej pogody, niestety od minionej środy (6.10.) temp. już nie przekroczyła za bardzo +15 C (mimo to chwil słonecznych paradoksalnie nadal jest sporo, jedynie wiatr okresami dokucza), jednak póki jest to przedział 10-15 C, to narzekać nie mogę, jest w porządku: jednak 1-cyfrowe temp. powinny tylko obowiązywać w okresie listopad-marzec. Tak sobie myślę, że może i dobrze, że okres konkretniejszego ciepła dość krótko potrwał, a obecne chłody mogą się w sumie przedłużać, bo nie jest to jak dla mnie skrajność. Jeśli chodzi o przymrozki, to przy gruncie zdarzyły się już z 2 na pewno, natomiast na wysokości 2m mój domowy termometr cały czas wskazuje "+".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6971 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Październik 2021, 21:33
Bartek póki co to nawet do 20-tki sporo brakowało a gdzie 30-tka. Tak jak pisałem wcześniej na Kaszubach pierwsza 30-tka w październiku to nie za mojego życia. Zresztą nawet we wrześniu chyba miałem 3 razy i chyba za każdym razem był to 1 wrzesień.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16333 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Październik 2021, 21:40
Co można zrobić, woj. pomorskie (a zwłaszcza Kaszuby) jako region jest z reguły niestety w tej "gorszej" pozycji, jeżeli chodzi o potencjał na wysokie temp. dzienne.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6971 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 12 Październik 2021, 17:26
kmroz napisał/a:
Janekl napisał/a:
Zresztą nawet we wrześniu chyba miałem 3 razy i chyba za każdym razem był to 1 wrzesień.
To oprócz 2015 i 2019 coś jeszcze było?
Sprawdziłem od 1990 roku jednak było tylko 2 razy przekroczona 30-tka we wrześniu ale w 2005 9 września było prawie 29 stopni.
Ponoć w 1975 we wrześniu dokładnie 9 -tego było przekroczone 30 stopni a nawet 31 stopni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum