Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 18 Październik 2021, 13:47
Bartek617 napisał/a:
Wiatr halny czy fen (z południa) osusza powietrze, co prowadzi do obniżenia jego wilgotności i wzrostu temp. (mimo to niebo i tak może być wciąż pochmurne), ale tego ciepła się nie odczuwa zbytnio (mimo niekiedy imponujących temp. na wysokości 2m), bo ten wiatr jest mocny. Zresztą dość często jest on oznaką większego ochłodzenia w kolejnych dniach.
Z reguły to faktycznie halny mocno osusza powietrze, ale nie zawsze ma to wpływ na odczucia, np w nocy z 11/12.12.2017 ta wilgotność mimo silnego wiatru oscylowała cały czas wokół 60% i te 14 stopni na prawdę dało się poczuć, przynajmniej ja poczułem jak wracałem do domu koło 1.00.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16324 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Październik 2021, 14:03
Hmm, może to głupie, ale trochę to mi wygląda na tzw. "niepełny wiatr halny".
Nocą wilgotność jest zwykle wyższa (o północy 60% wilgotności powietrza to jest w sumie mało, czego nie można powiedzieć w godzinach południowych). Dlatego w sumie sam wolałbym, by fen się uaktywniał w godzinach porannych-południowych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16324 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Październik 2021, 15:16
Swoją drogą nawet nie wiedziałem się, że na cześć znanego wiatru powstało takie piwo: jeszcze da się dostrzec na etykiecie niedźwiedzia brunatnego (które mieszkają w Tatrzańskim Parku Narodowym).
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 18 Październik 2021, 15:23
To raczej niewysokiej jakości piwo, które z uwagi na niską cenę upodobali sobie panowie znani raczej z tego, którzy mówią per kierownik do każdego pod Biedrą xD Podobnej jakości trunki to np piwa VIP czy Kustosz Strong
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum