Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 21:58 Wróżby na resztę roku
Pamiętacie zapewne, jak zapowiadałem iście hiszpański sierpień w zamian za zimny i pochmurny lipiec? Pobawmy się wiec we wróżenie następnych miesięcy roku:
Wrzesień - lekko ciepły/w normie lub rekordowo ciepły (imponujące pobicie rekordu z 1999), to drugie w przypadku, gdyby sierpień nie chciał jeszcze się "wyłamać" z lipcowej aury
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:08
Sierpień- normalny (mam jakieś przeczucie, że będzie w normie, choć jak to się sprawdzi sam się również zdziwie)
Wrzesień- w normie (mocna korelacja z lipcem)
Październik- lekko chłodny? (wydaje mi się, że ten miesiąc potrzebuje trochę czasu żeby ruszyć)
Listopad- bardzo ciepły(znowu ) (nie ukrywam, że chciałbym ekstremalnie zimnego coś jak marzec 2013)
Grudzień- ciepły
Takie są moje przeczucia, choć mam nadzieję że się nie sprawdzą, bo naprawdę mocno liczę na wczesną i porządną zimę (wydaje mi się, że czeka nas kolejna pseudozima i do tego z przedłużeniem do marca )
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:35
Sierpień - chłodny (najzimniejszy od 13/14 lat) i deszczowy, z usłonecznieniem w okolicy normy
Wrzesień - lekko ciepły, dość słoneczny
Październik - ekstremalnie/bardzo ciepły, z opadami i usłonecznieniem w miarę przeciętnym
Listopad - rekordowo ciepły (rekord absolutny, albo przynajmniej XXI wieku) i dość pogodny oraz wietrzny (grudzień 2015 w wersji listopadowej, oczywiście odpowiednio cieplejszy)
Grudzień - zimny i śnieżny, usłonecznienie nieco powyżej normy, ale niesprawiedliwie wyrobione
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:45
@kmroz twoje wróżby bardzo optymistyczne (już tam lepszy rekordowy listopad, bo już rzygam tymi zwyczajnie ciepłymi i ponurym jak 2012,2013 czy 2017). Jak się domyślam grudniowe uslonecznienie wyrobi fala mrozów (choć nie jakaś potężna na pewno słabsza niż z przełomu lutego/marca 2018), która na bank przypadnie przed III dekada lub na sam koniec miesiąca
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:51
Co do grudnia, to czuje że nas zaskoczy albo powtórką z 2015, albo naprawdę mroźną pogodą. Mroźny i dość pogodny grudzień z niesprawiedliwym usłonecznieniem to 2002 lub 2012 - ten pierwszy jednak wyrobiony został przez lampową falę mrozów, a ten drugi przez bardzo pogodne... ocieplenie w końcówce.
Listopad lub październik wg mnie dostaną rekord, lub otrą się o niego (a kto wie, może i oba....). Sierpień za to wg mnie zaskoczy nas tylko chłodem, przy którym nawet taki FKP będzie wspominał lipiec jako gorący.
Wróżby oczywiście wróżbami, ale jak się bawić, to czemu nie
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:55
No pewnie, choć wydaje mi się że niestety październik zaskoczy nas negatywnie nawet porównywalnie jak 3 lata temu, wydaje mi się że będzie pochmurny z niskimi maksa i ciepłymi nocami Obym się mylił
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:59
Jacob napisał/a:
Jak się domyślam grudniowe uslonecznienie wyrobi fala mrozów (choć nie jakaś potężna na pewno słabsza niż z przełomu lutego/marca 2018), która na bank przypadnie przed III dekada lub na sam koniec miesiąca
W sumie tak jak jestem zdecydowanym antyfanem silnych mrozów, tak mogło by przywalić raz a porządnie (w stylu stycznia 2014, tylko w wersji słonecznej - czyli może bardziej nawet lutego 2012) akurat na drugą połowę grudnia, by w końcu przestano snuć teorie spiskowe o ciepłych pasterzach.
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 23:13
FKP napisał/a:
Chwila panowie, jeśliby tak było to ten rok wyszedłby zbyt "spokojny" jak na dzisiejsze czasy, moim zdanie przygrzeje jeszcze ostro.
Jak na razie za okres styczeń-lipiec mamy rekord ze sporą nadzwiązką, jak dorzucimy jeszcze rekordowy listopad i/lub październik, to chyba nie ma o czym gadać.
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 23:17
W całości na pewno nie... Już czerwiec dał popalić z resztą przez luty, marzec i większą część kwietnia utrzymywały się wyraźnie dodatnie anomalie. Wątpię by ten rok nie był rekordowy, na 90% wykluczam że będzie chlodniejszy/podobny jak 2017, myślę że w najlepszym wypadku będzie równie ciepły jak 2016 albo 2014. Nawet gdyby wykluczyć czerwiec w anomalii rocznej to miałby ok. 2% szans by wypaść poniżej normy, w tej chwili praktycznie nie ma na to szansy, ale myślę że do 2030 przypadnie chociaż 1 rocznik równie chłodny jak 2010
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum