Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wróżby na resztę roku
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 21:58   Wróżby na resztę roku

Pamiętacie zapewne, jak zapowiadałem iście hiszpański sierpień w zamian za zimny i pochmurny lipiec? Pobawmy się wiec we wróżenie następnych miesięcy roku:

Wrzesień - lekko ciepły/w normie lub rekordowo ciepły (imponujące pobicie rekordu z 1999), to drugie w przypadku, gdyby sierpień nie chciał jeszcze się "wyłamać" z lipcowej aury :lol:

Październik - ciepły lub normalny/lekko poniżej.

Listopad - ciepły, atlantycki

Grudzień - kontynuacja aury listopadowej

Wasze typy :?:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:08   

Sierpień- normalny (mam jakieś przeczucie, że będzie w normie, choć jak to się sprawdzi sam się również zdziwie)
Wrzesień- w normie (mocna korelacja z lipcem)
Październik- lekko chłodny? (wydaje mi się, że ten miesiąc potrzebuje trochę czasu żeby ruszyć)
Listopad- bardzo ciepły(znowu :evil: ) (nie ukrywam, że chciałbym ekstremalnie zimnego coś jak marzec 2013)
Grudzień- ciepły :-P

Takie są moje przeczucia, choć mam nadzieję że się nie sprawdzą, bo naprawdę mocno liczę na wczesną i porządną zimę (wydaje mi się, że czeka nas kolejna pseudozima i do tego z przedłużeniem do marca :evil: )

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:35   

Sierpień - chłodny (najzimniejszy od 13/14 lat) i deszczowy, z usłonecznieniem w okolicy normy
Wrzesień - lekko ciepły, dość słoneczny
Październik - ekstremalnie/bardzo ciepły, z opadami i usłonecznieniem w miarę przeciętnym
Listopad - rekordowo ciepły (rekord absolutny, albo przynajmniej XXI wieku) i dość pogodny oraz wietrzny (grudzień 2015 w wersji listopadowej, oczywiście odpowiednio cieplejszy)
Grudzień - zimny i śnieżny, usłonecznienie nieco powyżej normy, ale niesprawiedliwie wyrobione

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:45   

@kmroz twoje wróżby bardzo optymistyczne (już tam lepszy rekordowy listopad, bo już rzygam tymi zwyczajnie ciepłymi i ponurym jak 2012,2013 czy 2017). Jak się domyślam grudniowe uslonecznienie wyrobi fala mrozów (choć nie jakaś potężna na pewno słabsza niż z przełomu lutego/marca 2018), która na bank przypadnie przed III dekada lub na sam koniec miesiąca :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:51   

Co do grudnia, to czuje że nas zaskoczy albo powtórką z 2015, albo naprawdę mroźną pogodą. Mroźny i dość pogodny grudzień z niesprawiedliwym usłonecznieniem to 2002 lub 2012 - ten pierwszy jednak wyrobiony został przez lampową falę mrozów, a ten drugi przez bardzo pogodne... ocieplenie w końcówce.

Listopad lub październik wg mnie dostaną rekord, lub otrą się o niego (a kto wie, może i oba....). Sierpień za to wg mnie zaskoczy nas tylko chłodem, przy którym nawet taki FKP będzie wspominał lipiec jako gorący.

Wróżby oczywiście wróżbami, ale jak się bawić, to czemu nie ;)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:55   

No pewnie, choć wydaje mi się że niestety październik zaskoczy nas negatywnie nawet porównywalnie jak 3 lata temu, wydaje mi się że będzie pochmurny z niskimi maksa i ciepłymi nocami :-? Obym się mylił :-D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 22:59   

Jacob napisał/a:
Jak się domyślam grudniowe uslonecznienie wyrobi fala mrozów (choć nie jakaś potężna na pewno słabsza niż z przełomu lutego/marca 2018), która na bank przypadnie przed III dekada lub na sam koniec miesiąca

W sumie tak jak jestem zdecydowanym antyfanem silnych mrozów, tak mogło by przywalić raz a porządnie (w stylu stycznia 2014, tylko w wersji słonecznej - czyli może bardziej nawet lutego 2012) akurat na drugą połowę grudnia, by w końcu przestano snuć teorie spiskowe o ciepłych pasterzach.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 23:10   

Chwila panowie, jeśliby tak było to ten rok wyszedłby zbyt "spokojny" jak na dzisiejsze czasy, moim zdanie przygrzeje jeszcze ostro.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 23:13   

FKP napisał/a:
Chwila panowie, jeśliby tak było to ten rok wyszedłby zbyt "spokojny" jak na dzisiejsze czasy, moim zdanie przygrzeje jeszcze ostro.

Jak na razie za okres styczeń-lipiec mamy rekord ze sporą nadzwiązką, jak dorzucimy jeszcze rekordowy listopad i/lub październik, to chyba nie ma o czym gadać.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 24 Lipiec 2019, 23:17   

W całości na pewno nie... Już czerwiec dał popalić z resztą przez luty, marzec i większą część kwietnia utrzymywały się wyraźnie dodatnie anomalie. Wątpię by ten rok nie był rekordowy, na 90% wykluczam że będzie chlodniejszy/podobny jak 2017, myślę że w najlepszym wypadku będzie równie ciepły jak 2016 albo 2014. Nawet gdyby wykluczyć czerwiec w anomalii rocznej to miałby ok. 2% szans by wypaść poniżej normy, w tej chwili praktycznie nie ma na to szansy, ale myślę że do 2030 przypadnie chociaż 1 rocznik równie chłodny jak 2010 ;-)

Odpowiedz do tematu