Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsze roczniki 1966-2000
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 13 Październik 2019, 23:56   

Nie aż tylko w ogóle :mrgreen: :lol:
Mi tegoroczny sierpień najbardziej przypomina ten z 2012, choć też nie dokonca po prostu miał swoją specyfike

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Październik 2019, 21:53   

Na razie się odniosę do Twoich ocen (korzystając już z podanych przez Ciebie danych z Torunia, niestety żadna stacja na Mazowszu wtedy nie miała dobrych danych)

1971 - Styczeń pierwsza połowa koszmar, druga niezła, patrząc po standardach styczni obecnego wieku powiem nawet że bardzo dobra. Luty - okropny i tyle, niby sporo odwilżowych dni, ale najcieplejsza średnia 3.3 stopnie, więc słabo. Marzec składał się z dość podobnych puzzli jak 2018, ale zupełnie inaczej ułożonych, ogółem też nic fajnego. Kwiecień jak dla mnie słaby, tylko 6 dni z tavg>10, do tego nie za pogodny i bardzo niesprawiedliwy solarnie. Maj już za samo usłonecznienie warto docenić, aczkolwiek strasznie zwariowany, od niemalże MROŹNEJ majówki, po przewagę lata z dwoma epizodami gorąca. Czerwiec niech się schowa, tylko pierwsza dekada niezła, reszta do niczego. O lipcu i sierpniu już rozmawialiśmy i ogółem naprawdę rewelacyjne, wrzesień za to na straty, nie obrażajmy września 2013 i nie porównujmy go. Październik o dwóch twarzach - super pierwsza połowa z koszmarnym epizodem tylko, druga do kosza. Listopad tylko na początku niezły, potem szkoda patrzeć, brrr. Grudzień za to niezły, bo miał sporo jesiennych dni, ale to niskie usłonecznienie, w dodatku wyrobione prawie w całości w jeden tydzień, to jednak masakra.

No powiem jedno, na pewno NIE byłby to dla mnie rok z czołówki. Te miesiące na których mi chyba najbardziej zależy spaliły się kompletnie. Fajny styczeń i grudzień i super lato to jednak trochę za mało, latem i tak zwykle jest dobrze a w grudniu i styczniu ta "fajność" i tak jest pozorna.

JESTEM NA NIE

1975 - Styczeń fajny, ale dużo brzydszy niż w Łodzi, na którą kiedyś patrzyłem. Ogółem dość stabilne umiarkowane ciepło, bez jednak poważniejszych wyskoków. Usłonecznienie w miarę sprawiedliwe, aczkolwiek jak porównuje z tym co widziałem w Łodzi to i tak żenada. Luty za to nic fajnego, taki bardzo nijaki, z tego co widzę pozbawiony wielkich mrozów, ale ciepła także, tylko 2 dni z avg>2 :/ Marzec z niezłą pierwszą dekadą i słabą resztą, ale wiadomo - mogło być gorzej. Kwiecień, cóż jak na swoje czasy to może nie tragiczny, ale ogółem do niczego. Maj za to rewelacyjny, bardzo pogodny, ciepły ale bez skrajności, miał w miarę sensowną ilość opadów i burzowy okres. Jeden z najlepszych! Po nim przyszedł równie ładny czerwiec, ale skrajny termicznie - lodowaty początek i tropikalny okres w drugiej połowie, ale poza tym sporo też umiarkowanych dni, więc czerwiec też na +. Lipiec też nieźle, pierwsza dekada złoto, potem już często za gorąco lub zbyt ponuro. Sierpień już gorszy, ale wrzesień na powrót rewelacja. Niestety dalej to już szkoda patrzeć, październik z listopadem 1975 to najgorszy możliwy duet tych 2 miesięcy. Grudzień niezły, ale nic specjalnego.

Tutaj również spaliły się te miesiące na których najbardziej mi zależy. Pora ciepła maj-wrzesień super (chociaż od 10.07 do 20.08 było słabo), ale wczesna wiosna i późna jesień TFU.

Też jestem na NIE, ale nie tak bardzo jak z 1971 rokiem. Oprócz maja i września naprawdę złotych, jeszcze warto pamiętać o niezwykłym styczniu.

1976 - Styczeń i luty na NIE, ale końcówka lutego złota (w zasadzie tylko 27 i 29 lutego). Marzec koszmarnie mroźny, a w końcówce tylko 29.03 zachwycił. Kwiecień słaby, z fajnymi tylko epizodami, pełne przymrozków niestety. Od maja zaczął się raj, naprawdę piękny słoneczny, ciepły i co ważne wydajny opadowo! Ojjjj tak, to jest to, niefajne były tylko epizody. Przełom maja i czerwca jakiś koszmar, który jednak szybko się skończył, okres od 5.06 do 16.07 ponownie ZŁOTKO. Druga połowa lipca słaba, najpierw fala upału, potem parna plucha (jakkolwiek potrzebna), sierpień też chłodny i pochmurny w pierwszych dwóch dekadach, ale ostatnia była spoko. Co do września - nic specjalnego, nic strasznego. Potem październik z pierwszą połową raczej ciepłą, przy tym jednak ponurą i deszczową i drugą połową jak w 2003 roku.... Listopad brzydki, z ciepłą pierwszą dekadą tylko. I na koniec do niczego grudzień.

Sorry, ale trzeci raz muszę odmówić, tu nawet dużo gorzej jak w 1975, bo tylko od maja do sierpnia fajnie a reszta roku sorki, ale do zapomnienia. Znowu jestem na NIE.

1982 - No styczeń to do niczego, ciepło było tylko w pierwszej dekadzie epizodycznie, reszta mroźna, wyżowa, bezwietrzna, ojjj nie mój typ. Luty po prostu słaby, ale lepszy od stycznia. Marzec bardzo pogodny, ale też zimny, jedynie końcówka wczesnowiosenna, będąca już marszem ku lepszemu! Kwiecień pogodny, ale niestety zimny, tyle przymrozków ile miał, to ja nie daruję, a najwyższa średnia dobowa tylko 10.6! Ogólnie tylko początek niezły, ciepły, potem już jedyny plus to słońce. Maj wariacki, ale może być, miał nawet sporo słońca, czerwiec za to był uosobieniem tego, czego latem nie cierpię - lampowa i upalna dekada, brzydkie i zimne pozostałe dwie. Bleeeeeeh! Lipiec w końcu bardzo fajny, ekstremalnie słoneczny, przyjemny termicznie, niestety za suchy, ale po czerwcu było to okej. Brakowało tylko tych burz... Sierpień upalna i lampowa pierwsza dekada, potem bardzo umiarkowanie pod każdym względem. Wrzesień za to bardzo fajny, takie przedłużenie lata w łagodnej wersji i sporo słońca! Kilka bardzo zimnych nocy, ale chyba taka była specyfika Torunia w tamtych czasach. Październik w sumie też niezły, jedynie końcówka bardzo zawiodła, ale pierwsza połowa złota. Listopad raczej średni, ale z fajnymi kilkoma epizodami! Grudzień zasadniczo podobnie jak listopad. Co ważne, oba te miesiące były pozbawione zimnych okresów, ale ich usłonecznienie to ŻENADA.

No sorry, ale po raz czwarty muszę odmówić. Z drugiej strony... Chyba naprawdę ciężko było o fajny rok w tym całym PRL-u..... Tu ponownie tylko pora ciepła fajna. W skali roku jestem na NIE.

C.D.N.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Październik 2019, 22:10   

Tak myślałem, że odnośnie tych roczników się nie dogadamy, głównie przez mroźne zimy, choć dziwi mnie, że w przypadku 1975 roku jesteś na nie

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2019, 11:22   

Dla mnie kluczowe okresy w 1975 zawiodły na całej linii. Od maja do września było zwykle okej, ale ten okres nawet jak jest kiepski to jest do życia, więc to niewielki wyznacznik.[/center][/list]

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 21 Październik 2019, 12:18   

No nie zawsze jest do życia, czerwiec 2019, lipce 2006/14

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2019, 12:59   

A ja podróżując sobie po latach i obserwując co potrafi być już w pi*dzierniku (który jest przypomnę miesiącem ŚREDNIM w skali roku), zaczynam dochodzić do wniosku, że takie miesiące (mowa o lipcu 2006 i 2014) to jednak dużo mniejsze zło. Owszem zdecydowanie wolę umiarkowanie ciepłe lato, a takiego czegoś nie chcę, ale póki się zdarza raz na kilka lat to nie jest to problem. A co do czerwca 2019 to im bardziej o nim myślę na chłodno, tym bardziej go doceniam, największym problemem wydaje mi się zbytnia lokalność opadów i stepowe skutki, a termicznie naprawdę nie było źle.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 21 Październik 2019, 13:58   

kmroz napisał/a:
a termicznie naprawdę nie było źle

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2019, 14:47   

FKP napisał/a:

A temu znowu coś nie pasuje :mrgreen:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 21 Październik 2019, 14:50   

Jak dla Ciebie ten miesiąc był przyjemny to spoko, choć myślałem, że raczej nie w twoim typie. Ja już wielokrotnie mówiłem co o nim myślę i nie będę tracił tka cudownego dnia na wspominanie tamtego ścierwa :mrgreen:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2019, 14:53   

Druga połowa czerwca 2019 była bardzo w moim typie, lepsza od drugiej połowy sierpnia 2015. Pierwsza połowa czerwca 2019 też nie była taka straszna jak w sierpniu 2015.

Odpowiedz do tematu