Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Grudzień 2019, 22:02
Ładny wynik Dużo krajów przypomina się już po podjęciu próby, czasami jest taki element zaskoczenia, że zapomniało się o czymś oczywistym. Czasami najciemniej jest pod latarnią i najtrudniejsze przychodzi do głowy wcześniej.
Ale 175/182 to już świetny wynik
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Grudzień 2019, 22:44
No i w końcu, za siódma próba mi się udało - 196/196 (poprzednie kolejno 193 i 195). Największą trudność mi sprawiła trudna nazwa Eswatini.....
O istnieniu niektórych krajów się dowiedziałem PO RAZ PIERWSZY. Niektóre z nich to:
Saint Kitts i Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent i Grenadyny
Gwinea-Bissau
Eswatini
Benin
Malawi
Brunei
Kiribati
Wypsy Marshalla
Tonga
Vatuanu
Tuvalu
Nauru
Mikronezja
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Grudzień 2019, 00:24
O Kiribati na pewno usłyszysz dziś co najmniej raz, bo to właśnie tam Nowy Rok wkroczy na naszą planetę. Nauru to państewko mające tylko 10 tysięcy mieszkańców, ale niedawno zrobiło się o nim głośno, bo władze urzędujące w wiosce będącej stolicą, nie uznały niepodległości Kosowa. O Brunei natomiast dowiedziałem się, kiedy czytałem artykuł o jego sułtanie, który jest jednym z najbogatszych ludzi świata. Do Londynu-Heathrow latają linie lotnicze tego kraju, w których obowiązują dość typowe dla tego kręgu kulturowego normy - muzułmańska modlitwa przed startem samolotu i oczywiście brak alkoholu, podobnie jak w Saudi Arabian Airlines. O Vanuatu oglądałem kiedyś program podróżniczy, zaś o Tonga opowiadał mi kolega, który był na Polinezji i fascynuje się tą częścią świata. Spośród państw afrykańskich zapomniałem o Burundi i Eswatini, i właśnie o tym kraju sam się dopiero dowiedziałem. A nazwy zaczynające się od Saint jakoś weszły mi w pamięć i dość szybko sobie je przypomniałem.
Za to grając w "Państwa-miasta" czasami nie mogę sobie przypomnieć nazwy jakiegokolwiek kraju na daną literę i muszę dłużej pogłówkować Pamięć płata figle jednak.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Styczeń 2020, 16:58
Wróciłem po kilku dniach przerwy do tego quizu, udało sięcałkiem sporo zapamiętać - otrzymałem 194/196. Problem miałem tylko z Eswatini (kojarzyłem,że coś z Esw..., ale dalej pustka) i saint kitts and nevis (też kojarzyłem że jakieś saint, ale na tym koniec)....
Wysłany: 23 Styczeń 2020, 22:21
Powrót po wielu tygodniach: 182/196
Kraje które ominąłem:
Malediwy (zupełnie wyleciało z głowy)
Malezja (wstyd)
Timor Wschodni (no to już trudniejsze)
Burudni (przypomniało mi się sekundę po zakończeniu czasu)
Dżibuti (oj zapomniało się tej nazwy)
Ghana (wstyd zapomnieć o kraju, który grał na mundialu...)
Malawi (no to też trudna nazwa)
Mozambik (wstyd, zapomnieć o dużym kraju i żabie z Mozambiku)
Togo (też wstyd, grali na mundialu 2006...)
Zimbabwe (nazwa trudna, ale nie jakaś totalnie nieznana, zwyczajnie wyleciała z głowy)
Grenada (oj, o istnieniu tego to zapomniałem na amen)
Kiribati (oj też mało znane...)
Nauru (kojarzyłem, że coś na "N" w tej Oceanii jeszcze było...)
Wyspy Salomona (wiedziałem, że jeszcze jakieś wyspy, ale że akurat taka nazwa, no wyleciało)
Będę starał się robić regularnie ten quiz, żeby nie zapomnieć
Wysłany: 23 Styczeń 2020, 22:50
Dla mnie Kiribati było pierwszym wyspiarskim krajem Oceanii o którym się dowiedziałem, a wszystko dlatego, że w Sylwestra zawsze lubiłem wiedzieć gdzie teraz nadchodzi północ Kiribati leżą w pobliżu Międzynarodowej Linii Zmiany Daty, stąd 1 stycznia zaczyna się tam już wtedy, gdy w Polsce jest 11 przed południem 31 grudnia i jeszcze nie czuć atmosfery nadchodzącej nocy. Wyspy Salomona także leżą w pobliżu. Osobiście najlepiej mi wychodzi wypełnianie tego quizu regionami, po kolei od kraju do kraju. Jeśli któryś się zapomni, to jest duża szansa na to, że przypomni się przy okazji innego państwa o podobnie brzmiącej nazwie, a nawet na tę samą literę
Wysłany: 24 Styczeń 2020, 20:32
Dzisiaj poszło już na 195/196, a zapomniałem kraju, który doskonale znam i który wczoraj akurat trafiłem...
Mimo, że wiedziałem o jaki kraj chodzi i nawet wiedziałem, że musi się zaczynać na "B". Niesamowite jak nazwy wylatują z głowy, tego kraju chyba jeszcze ani razu podczas robienia tego quizu nie zdarzyło mi się nie trafić.
Wysłany: 26 Styczeń 2020, 14:59
No i elegancko, prawie 4 minutki zapasu. Kolejny cel to zmieścić się powyżej 5 minut, ale to za jakiś czas, żeby nie było za łatwo
Zapraszam was również do tej zabawy, naprawdę fajny quiz, rzadko kiedy coś mnie tak wciągnęło, a ile się z geografii dzięki temu nauczyłem. Teraz staram się patrzeć też w jakim dokładnie miejscu jest dany kraj, a nie tylko pamiętać nazwy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum