Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Waszym zadaniem jest, posiłkując się mapą i niczym więcej, wypisać w ciągu 12 minut możliwie jak najwięcej spośród 196 państw świata. Nie trzeba wciskać Enter, kiedy kończycie pisać, państwo automatycznie zaznacza się na mapie i widzicie ile jeszcze zostało. Taka fajna powtórka z geografii, a przy okazji trening umysłu
Mnie udało się wymienić 189 spośród 196 państw, ale zaznaczam że jest to zasługa mojego zainteresowania geografią i podróżami, jakie przejawiałem od wczesnego dzieciństwa, a także olimpiad geograficznych, w jakich brałem udział za szkolnych czasów
Mała podpowiedź: Wpisując nazwę Papua-Nowa Gwinea, trzeba pamiętać o myślniku, właśnie przez to nie zaliczyło mi tego kraju. No i wpisując państwo BiH leżące na Bałkanach, wystarczy samo "Bośnia"
Powodzenia
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16230 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 20 Listopad 2019, 22:42
Zbyt powolny jestem na podobne zabawy. Powolny w przypominaniu i w klawiaturze. Dlatego NO, THANKS!
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6954 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 24 Listopad 2019, 10:26
Ja również jestem zbyt powolny w pisaniu ale nie mam problemu z nazwaniem państwa i jego położeniem a także większość stolic znam. Mniej więcej znam też powierzchnie no może gorzej z ludnością niektórych państw.
Kiedyś to mnie bardzo interesowało teraz nie mam czasu ale co jakiś czas sobie przypominam. Kilka lat temu grałem w taką grę Globetrotter Joe Monster możecie spróbować ale nie jest taka trudna bo za drugim razem doszedłem do końca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Grudzień 2019, 22:27
Janekl napisał/a:
Ja również jestem zbyt powolny w pisaniu ale nie mam problemu z nazwaniem państwa i jego położeniem a także większość stolic znam. Mniej więcej znam też powierzchnie no może gorzej z ludnością niektórych państw.
Kiedyś to mnie bardzo interesowało teraz nie mam czasu ale co jakiś czas sobie przypominam. Kilka lat temu grałem w taką grę Globetrotter Joe Monster możecie spróbować ale nie jest taka trudna bo za drugim razem doszedłem do końca.
Ładnie Ja mam odwrotnie, dobrze pamiętam liczbę ludności większości krajów, za to gorzej z powierzchnią. Szybkie pisanie wyćwiczyłem sobie robiąc notatki na laptopie na studiach, stąd po wyczerpaniu pomysłów zostało mi jeszcze sporo czasu na przypomnienie sobie nazw wyspiarskich państw na Pacyfiku, mam znajomego który się nimi fascynuje, stąd trochę o nich wiem. Taki quiz pozwala sobie sporo przypomnieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum