Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Grudzień 1979
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Kwiecień 2020, 17:58   

Ja też wolę ubiegłoroczny 14.05.

Ostatnio oglądałem filmiki i zdjęcia z iClouda, na którym mam wszystko między połową marca a połową maja 2019 roku. Niestety, mam problem z przegraniem tych zdjęć na googla i dostęp do tych zdjęć mam tylko z pozycji mojego starego, nieużywanego już iPhone. Mam tam skriny prognoz modeli z okresu powiedzmy 8-12.05 - na swój sposób niemal identycznie to wygląda do obecnego, niby już ten Czas Euforii jest rzucany, ale to co jakiś czas tam jakiś model postraszy dalszą pustynią. Mam także piękne nagranie ulewy z 14.05, jak siedze na dworcu kolejowym i powiem szczerze - więcej z tym dniem mam miłych skojarzeń niż niemiłych.

Nowy telefon mam od 17.05 i tamte wszystkie zdjęcia mam normalnie na googlu. Byłem bardzo zaskoczony, gdy tworzyłem album, że nie miałem tam nagranej nawalnej ulewy z 23.05, którą dobrze pamiętałem. Okazało się, że z jakichś przyczyn nagrałem ją jeszcze starym telefonem. Postaram się ją wrzucić na jutuba z pozycji iPhone, i podzielić się z wami linkiem - był to naprawdę mocny opad, nawet w nocy 13/14.06.2019 nie miałem tak mocnego.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 29 Lipiec 2020, 18:01   

Do 11 grudnia naprawdę ciepło:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=249209986&dni=31&ord=asc

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2020, 23:54   

Pewnie wydam się głupi, ale ten miesiąc mi się naprawdę spodobał. ;-) Już przemilczę to, że święta "znów nie przebiegły idealnie". ;-)

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=350190566&dni=31&ord=asc

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 21 Październik 2020, 10:33   

Ten grudzień podobny do tych grudni z ostatnich lat.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=254189998&dni=31&ord=asc

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 23 Listopad 2020, 11:15   

Tradycyjnie mega ciepły, ale z epizodami śnieżnymi, jedną trzydniową falą większych mrozów i końcówką z umiarkowanym mrozem, no i dużą sumą opadów

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=31&ord=asc

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 23 Listopad 2020, 11:57   

Fajny grudzień, choć złośliwy mimo, że największe ciepło skończyło się na 1 dekadzie
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2020, 12:12   

Rekordowo ciepły grudzień w Nowym Sączu, choć wizualnie nie sprawia takiego wrażenia. Śnieg zdarzał się i to nieraz (w 2015 ani razu), dni z termiczną zimą było trochę więcej niż pięć lat temu (5:2), a i temperatury maksymalne nie robią takiego wrażenia, absolutne maksimum na poziomie 13 stopni nie jest niczym szczególnym (mam nadzieję, że w tym roku nie będzie wyższe niż połowa tego). Rzeczywiście średnia temperatura maksymalna nadmiernie się nie popisała ze swoim wynikiem 6,8 w porównaniu do 7,6 stopnia w 2015 roku. Grudzień 1979 miał za to trochę więcej treściwego ciepełka i średnich dobowych bliższych 5 niż 0 stopni.
Do 11 grudnia 1979 było naprawdę bardzo ciepło. Temperatury dzienne tylko raz nie osiągnęły 10 stopni (wynik ładny nawet jak na marzec), ewentualne spadki poniżej zera rano nie należały do głębokich (najniżej -1,1 stopnia), a ze względu na skromne (ale istniejące) usłonecznienie wahania termiczne na przestrzeni doby nie należały do znaczących. Ciepło nie szło na marne, bo często padało. W dniach 12-14 grudnia na chwilę przypomniała o sobie zima, sypnęło śniegiem (niedużo, na 3 centymetry, ale i to więcej niż przez całą Trzydziestolatkę). 13 i 14 grudnia był całodobowy mróz (dwa dni, czyli również więcej niż przez całą Trzydziestolatkę, a to rekordowo ciepły miesiąc :!: ) i w drugim z tych dni całkiem ładnie przymroziło, zanotowano -11,2 stopnia. Kolejne dni przyniosły z kolei lekkoplusowy marazm z przymrozkami i średnimi temperaturami bliskimi zeru. Zaletą było tylko to, że tuż przed Świętami, 21 grudnia na krótko pojawił się śnieg - tylko na tak krótko, bo już 22 grudnia notowano aż 13 stopni, absolutne maksimum miesiąca. Święta nie były białe, ani ciepłe ani zimne (temperatury w te dni wynosiły maksymalnie średnio 6,5 stopnia przy małych amplitudach, pochmurnej pogodzie). Końcówka zbiła anomalię. Ochłodziło się na tyle, że kilka dób odznaczyło się ujemną średnią, głównie za sprawą pogodnych, lekko mroźnych nocy. To noce sprawiły jednak rekord grudniowi 1979. Ten miesiąc, to jeden z dwóch (obok 1954) grudni o dodatniej średniej TMin, wyniosła ona +0,3 stopnia. Ostatecznie średnia zamknęła się wynikiem 3,2 stopnia, przekraczając o 0,2 wynik rekordowego w skali kraju grudnia 2015.
Moim zdaniem dość słaby grudzień (niestety, ale wymagam w nim więcej zimy), jednak jego I połowę mogę ocenić na zdecydowany plus z powodu dość wyraźnego, jesiennego ciepła, jakie wtedy panowało, a także opadów, dość częstych pseudodeszczyków (niestety nie podniosły sumy opadów do poziomu normy, II połowa miesiąca się w tym zakresie "opuściła"). Koniec tej I połowy to z kolei najlepszy w tym czasie akcent zimowy. II połowa jednak na minus. Kiedyś to były zimy ;) pomyśleć że za chwilę miał się rozpocząć tak zimny i nieprzyjemny rok...

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1979-12-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Sceneria tego teledysku niestety nie pasuje do obrazu grudnia 1979 w moim mieście ;)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 27 Listopad 2020, 12:14   

PiotrNS, zlituj się nad moimi oczami i nie wstawiaj tu takich rzeczy :lol: Poproszę teraz dla odmiany jakiś PRAWDZIWY grudzień w NS ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 27 Listopad 2020, 12:15   

Dlaczego od 1979 do 1989 nie było w NS ani jednego udanego grudnia? :roll:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2020, 12:30   

Będą prawdziwe grudnie, będą :D Aczkolwiek w podanych przez Ciebie latach moim zdaniem zdarzyło się kilka dobrych sztuk - może nie w całości, ale to już nawet najfajniejsze miesiące nie uniknęły jakiegoś gorszego okresu, więc mogą zasłużyć na plus ;)
Grudzień 1979 podsumowałem, bo ciekawie jest przedstawić taki nietypowy rekordowo ciepły miesiąc, chyba tylko w Sączu grudzień 1979 był najcieplejszy, podobnie jak luty 2016.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Odpowiedz do tematu