Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Nie miał śniegu na święta, ale chyba ten przywilej zawsze był bardzo rzadki.... Poważnie zastanawiam się, skąd wziął się ten mit śnieżnych Świąt, jak ich prawie nigdy nie było....
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Kwiecień 2020, 22:23
FKP napisał/a:
kmroz, Przecież to wszystko zostało wykreowane na potrzeby pewnego koncernu
Dla mnie to straszny paradoks - nigdy święta mi się nie kojarzyły nawet z Colą, ale faktycznie wiele rzeczy, które dzisiaj współcześnie z nimi kojarzymy, to właśnie ten koncern wykreował.......
Trochę śmieszne.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Kwiecień 2020, 22:28
A co do stwierdzenia Jacoba to w pewnym stopniu można to wytłumaczyć tym, że kiedyś ludzie więcej czasu spędzali na dworze a i w mieszkaniach nie mieli tak ciepło jak my teraz. Do tego mogły dochodzić problemy głodu i braku odzieży, stąd niewielki nawet mróz mógł być odbierany dotkliwie. Latem zaś ludzie pracowali np. kosząc łąki, intensywny wysiłek fizyczny znacznie zmienia odczucie temp. np. biegając dzisiaj po lesie odczuwałem duże ciepło, gdy wyszło Słońce
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Kwiecień 2020, 17:54
Twoja 18-tka zdecydowanie lepsza od odwróconej, bo ta z 1980, dla mnie naprawdę niefajna. W maju jeszcze mam więcej cieploluba i dla mnie tmax musi wynieść przynajmniej 18 st., żeby dzień mógłbyc lampowy. A tmax 15 przy lampie to trochę patologia jak dla mnie, ale u Was w tamtym miesiącu było sporo zimniejszych i równie "ładnych" dni. Trochę przeraża mnie 14 maja 1980, lampa przy 10 st. Już wolę ubiegłoroczny 14 V...
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1980-05-31&rodzaj=st&imgwid=350190560&dni=31&ord=desc
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum