Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 9 Październik 2024, 07:14
kmroz napisał/a:
Janekl, musisz do Djakowa napisać z prośbą o konto na danych meteorologicznych. Najlepiej jakbyś wcześniej wpłacił chociaż symboliczny hajs
Jak się okazało to była moja wina bo zmieniłem login i hasło a co do wpłat to prawie każdego roku wpłacam. No i nie wiem co się stało ,że za każdym razem muszę się zalogować ,kiedyś tego nie było ale może kiedyś te dane były ogólnodostępne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Październik 2024, 08:25
Tak, rzeczywiście, to się również zmieniło, że trzeba się ponownie logować, by uzyskać dostęp do danych. Ale jak system pozwolił na wybór byle automatycznego, skomplikowanego hasła (nie musimy go sami wymyślać, jedynie warto je sobie np. w notatniku zapisać, bo kombinacja liter i cyfr przy automatycznie generowanych hasłach jest zupełnie losowa i trudno jest takie klucze zabezpieczenia zapamiętać), to jest to paradoksalnie odmiana na lepsze niż wcześniej, gdy wszystko otwierało się automatycznie, bez żądania danych uwierzytelnienia. Niektórzy ludzie pisali, że wtedy i tak rozsądniejszą postawą było się wylogowywać (przynajmniej co jakiś czas), a nie iść na łatwiznę: przy przebudowie strony najwięcej narzekały te osoby, na których ruch na koncie występował niewielki, tj. które nic nie robiły, np. ja. Teraz nas przynajmniej powinna ominąć ta kłopotliwa sytuacja (że jesteśmy cały czas dostępni, nawet jak w gruncie rzeczy nie jest to prawda) oraz również powinno spaść zagrożenie ze strony hakerów- to jest mit, że przy uruchomieniu byle strony internetowej hasło musi być automatycznie zapisane w pamięci przeglądarki, którą traktujemy jako domyślną i z której najwięcej czasu korzystamy- nie musi, a nawet wręcz nie powinno, jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki. Polecane powszechnie jest w takiej sytuacji, by wdrożyć sieć VPN- z pracownikami danych firm czy przedsiębiorstw bywa różna sytuacja, ale mieszkańcy (przynajmniej obecnie) łączac się z internetem, nie korzystają w końcu na ogół z sieci publicznej, a prywatnej.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum