Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:30
Może dam tym razem szanse innym, bo nie chce znowu zgadywać po literkach
Musze przyznać, że Cię podziwiam, że tak wszystko zgadujesz. Zawsze siebie uważałem, za osobę, która się zna i pasjonuje rejestracjami, ale widzę, że Ty, a także Tetryk i Jorguś jednak naprawdę jesteście w tym mistrzami.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:44
Zainteresowałem się rejestracjami podczas pobytu w Zakopanem w lipcu 2009 Zjechało tam mnóstwo turystów z różnych regionów Polski i zaciekawiła mnie ta różnorodność literek. Pamiętam, że koło nas parkowało auto z rejestracją WR i pomyślałem, że idealnie pasuje do Warszawy - jak się później okazało, to Radom. Ponadto interesowałem się mapami Polski i świata, dzięki czemu dość łatwo szło mi przyporządkowywanie rejestracji do nazw miast, z wyjątkiem rejestracji nietypowych jak RBI. Rok później jechałem z rodzicami nad morze i co chwilę szpanowałem swoją wiedzą mówiąc kto skąd jedzie
Swoją drogą to widziałeś kiedyś jakąś "egzotyczną" rejestrację, np. z wyjątkowo oddalonego miejsca? Ja w styczniu tego roku widziałem w Krakowie samochód z Księstwa Andory, a kilka lat temu w Nowym Sączu ciężarówkę z Kazachstanu. Na autostradzie w Szwajcarii raz minąłem się z sąsiadem spod Sącza z tablicą KNS, ale chyba rekordem odległości był samochód z fińską tablicą rejestracyjną zaparkowany w Barcelonie
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:45
Wodzisław Śląski
Do mistrzów mi daleko, ale czasami coś ogarnę, za czasów szkolnych miałem taką mapkę Polski na biurku i zamiast się uczyć na sprawdziany to wpatrywałem się w tę mapkę i tworzyłem np fikcyjne kluby piłkarskie typu Spartakus Pelplin albo Strażak Sejny xD
To może też coś z mojego województwa, SBL
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:56
A jeszcze apropos Czechowic- Dziedzic to przyznam szczerze, że sam zaciekiwałem się jaką mogą mieć rejestracje, bo nigdy się nie spotkałem i okazało się, że nawet nie są siedzibą powiatu, należą do powiatu bielskiego po prostu Pod tym względem są trzecim największym miastem w Polsce nie będącym siedzibą powiatu- za Rumią i Knurowem, tak mówi wikipedia
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 15:02
Czechowice-Dziedzice mają cztery razy większą ludność od Olesna, a jednak tylko drugie z tych miast jest siedzibą powiatu
SBL, to powiat bieruńsko-lędziński, więc może moja zagadka też powinna dotyczyć takiej mieszanej nazwy PCT
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 15:37
Cytat:
Zainteresowałem się rejestracjami podczas pobytu w Zakopanem w lipcu 2009 Zjechało tam mnóstwo turystów z różnych regionów Polski i zaciekawiła mnie ta różnorodność literek. Pamiętam, że koło nas parkowało auto z rejestracją WR i pomyślałem, że idealnie pasuje do Warszawy - jak się później okazało, to Radom. Ponadto interesowałem się mapami Polski i świata, dzięki czemu dość łatwo szło mi przyporządkowywanie rejestracji do nazw miast, z wyjątkiem rejestracji nietypowych jak RBI. Rok później jechałem z rodzicami nad morze i co chwilę szpanowałem swoją wiedzą mówiąc kto skąd jedzie
Swoją drogą to widziałeś kiedyś jakąś "egzotyczną" rejestrację, np. z wyjątkowo oddalonego miejsca? Ja w styczniu tego roku widziałem w Krakowie samochód z Księstwa Andory, a kilka lat temu w Nowym Sączu ciężarówkę z Kazachstanu. Na autostradzie w Szwajcarii raz minąłem się z sąsiadem spod Sącza z tablicą KNS, ale chyba rekordem odległości był samochód z fińską tablicą rejestracyjną zaparkowany w Barcelonie
To ja się zainteresowałem jedynie rejestracjami mazowieckimi (i ogólnie całą administracją i geografią tego województwa) raptem 1-2 lata temu. Wcześniej to co najwyżej się domyślałem się rejestracji, bo w miarę znałem miasta w Polsce. Aktualnie znam na pamięć powiaty czterech województw - łódzkiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i oczywiście mazowieckiego. I raczej znam wszystkie rejestracje, chociaż kto wie? Może by się gdzieś dało mnie zagiąć.
Z pozostałych województw nadal sporo nie wiem i jak widać łatwo mnie zagiąć. SBL też nie miałbym pojęcia czego szukać, PCT też nie mam pojęcia XD
Ogólnie szczerze wam powiem, że odkąd znalazłem się na tym forum, zorientowałem się, że są dużo bardziej wyjątkowi ludzie ode mnie pod względem "ejdetycznym".
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 16:05
SBL akurat znam dobrze, bo to powiat graniczący z Katowicami i mam tam znajomych, ale wielki szacun dla Piotra, że tak to łatwo mu przyszło mieszkając z 200 km ode mnie, widać że się tym interesuje i jest w tym świetny. Co do PCT, to obstawiam że to C to może być Czarnków Ale drugiego członu już nie znam, może @zgryźliwy teryk będzie wiedział, bo wymiata też w rejestracjach
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16231 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 20:04
jorguś napisał/a:
SBL akurat znam dobrze, bo to powiat graniczący z Katowicami i mam tam znajomych, ale wielki szacun dla Piotra, że tak to łatwo mu przyszło mieszkając z 200 km ode mnie, widać że się tym interesuje i jest w tym świetny.Co do PCT, to obstawiam że to C to może być Czarnków Ale drugiego członu już nie znam, może @zgryźliwy teryk będzie wiedział, bo wymiata też w rejestracjach
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum