Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zagadki administracyjne - rejestracje samochodowe
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:24   

Naprawdę nie mam dobrego pomysłu, więc palnę:

Czechowice-Dziedzice

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:26   

Niestety to inna odpowiedź. Leży w okolicy Rybnika.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:30   

Może dam tym razem szanse innym, bo nie chce znowu zgadywać po literkach :)

Musze przyznać, że Cię podziwiam, że tak wszystko zgadujesz. Zawsze siebie uważałem, za osobę, która się zna i pasjonuje rejestracjami, ale widzę, że Ty, a także Tetryk i Jorguś jednak naprawdę jesteście w tym mistrzami.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:44   

Zainteresowałem się rejestracjami podczas pobytu w Zakopanem w lipcu 2009 :) Zjechało tam mnóstwo turystów z różnych regionów Polski i zaciekawiła mnie ta różnorodność literek. Pamiętam, że koło nas parkowało auto z rejestracją WR i pomyślałem, że idealnie pasuje do Warszawy - jak się później okazało, to Radom. Ponadto interesowałem się mapami Polski i świata, dzięki czemu dość łatwo szło mi przyporządkowywanie rejestracji do nazw miast, z wyjątkiem rejestracji nietypowych jak RBI. Rok później jechałem z rodzicami nad morze i co chwilę szpanowałem swoją wiedzą mówiąc kto skąd jedzie :D
Swoją drogą to widziałeś kiedyś jakąś "egzotyczną" rejestrację, np. z wyjątkowo oddalonego miejsca? Ja w styczniu tego roku widziałem w Krakowie samochód z Księstwa Andory, a kilka lat temu w Nowym Sączu ciężarówkę z Kazachstanu. Na autostradzie w Szwajcarii raz minąłem się z sąsiadem spod Sącza z tablicą KNS, ale chyba rekordem odległości był samochód z fińską tablicą rejestracyjną zaparkowany w Barcelonie :shock:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:45   

Wodzisław Śląski
Do mistrzów mi daleko, ale czasami coś ogarnę, za czasów szkolnych miałem taką mapkę Polski na biurku i zamiast się uczyć na sprawdziany to wpatrywałem się w tę mapkę i tworzyłem np fikcyjne kluby piłkarskie typu Spartakus Pelplin albo Strażak Sejny xD
To może też coś z mojego województwa, SBL

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 14:56   

A jeszcze apropos Czechowic- Dziedzic to przyznam szczerze, że sam zaciekiwałem się jaką mogą mieć rejestracje, bo nigdy się nie spotkałem i okazało się, że nawet nie są siedzibą powiatu, należą do powiatu bielskiego po prostu :oops: Pod tym względem są trzecim największym miastem w Polsce nie będącym siedzibą powiatu- za Rumią i Knurowem, tak mówi wikipedia :-o

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 15:02   

Czechowice-Dziedzice mają cztery razy większą ludność od Olesna, a jednak tylko drugie z tych miast jest siedzibą powiatu ;)
SBL, to powiat bieruńsko-lędziński, więc może moja zagadka też powinna dotyczyć takiej mieszanej nazwy :D PCT

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 15:37   

Cytat:
Zainteresowałem się rejestracjami podczas pobytu w Zakopanem w lipcu 2009 Zjechało tam mnóstwo turystów z różnych regionów Polski i zaciekawiła mnie ta różnorodność literek. Pamiętam, że koło nas parkowało auto z rejestracją WR i pomyślałem, że idealnie pasuje do Warszawy - jak się później okazało, to Radom. Ponadto interesowałem się mapami Polski i świata, dzięki czemu dość łatwo szło mi przyporządkowywanie rejestracji do nazw miast, z wyjątkiem rejestracji nietypowych jak RBI. Rok później jechałem z rodzicami nad morze i co chwilę szpanowałem swoją wiedzą mówiąc kto skąd jedzie
Swoją drogą to widziałeś kiedyś jakąś "egzotyczną" rejestrację, np. z wyjątkowo oddalonego miejsca? Ja w styczniu tego roku widziałem w Krakowie samochód z Księstwa Andory, a kilka lat temu w Nowym Sączu ciężarówkę z Kazachstanu. Na autostradzie w Szwajcarii raz minąłem się z sąsiadem spod Sącza z tablicą KNS, ale chyba rekordem odległości był samochód z fińską tablicą rejestracyjną zaparkowany w Barcelonie

To ja się zainteresowałem jedynie rejestracjami mazowieckimi (i ogólnie całą administracją i geografią tego województwa) raptem 1-2 lata temu. Wcześniej to co najwyżej się domyślałem się rejestracji, bo w miarę znałem miasta w Polsce. Aktualnie znam na pamięć powiaty czterech województw - łódzkiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i oczywiście mazowieckiego. I raczej znam wszystkie rejestracje, chociaż kto wie? Może by się gdzieś dało mnie zagiąć.

Z pozostałych województw nadal sporo nie wiem i jak widać łatwo mnie zagiąć. SBL też nie miałbym pojęcia czego szukać, PCT też nie mam pojęcia XD

Ogólnie szczerze wam powiem, że odkąd znalazłem się na tym forum, zorientowałem się, że są dużo bardziej wyjątkowi ludzie ode mnie pod względem "ejdetycznym".

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Wysłany: 30 Lipiec 2020, 16:05   

SBL akurat znam dobrze, bo to powiat graniczący z Katowicami i mam tam znajomych, ale wielki szacun dla Piotra, że tak to łatwo mu przyszło mieszkając z 200 km ode mnie, widać że się tym interesuje i jest w tym świetny. Co do PCT, to obstawiam że to C to może być Czarnków :?: Ale drugiego członu już nie znam, może @zgryźliwy teryk będzie wiedział, bo wymiata też w rejestracjach :lol:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 20:04   

jorguś napisał/a:
SBL akurat znam dobrze, bo to powiat graniczący z Katowicami i mam tam znajomych, ale wielki szacun dla Piotra, że tak to łatwo mu przyszło mieszkając z 200 km ode mnie, widać że się tym interesuje i jest w tym świetny.Co do PCT, to obstawiam że to C to może być Czarnków :?: Ale drugiego członu już nie znam, może @zgryźliwy teryk będzie wiedział, bo wymiata też w rejestracjach :lol:

Masz rację jorguś!
https://na-mapie.info/tablice/wielkopolskie/PCT
Teraz Ty zadaj innym mega zagadkę!
P.S. Ja polegam na wiedzy WUJASZKA GOOGLE ;-)
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..

Odpowiedz do tematu