Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Lipiec 2020, 21:46
Widzę że poddaliście się z drugim członem nazwy, a więc wyjaśniam - powiat czarnkowsko-trzcianecki od Czarnkowa i Trzcianki. Leży w północnej Wielkopolsce, niedaleko Piły.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
To pasuje do sąsiedniego wątku http://www.lukedirt.com.p...p?p=42554#42554 Na linkowanej przez Ciebie stronie brak jakichkolwiek danych dotyczących numeracji aut.
A przecież w tym wątku opieramy się własnie na danych dotyczących rejestracji aut. https://na-mapie.info/tablice/wielkopolskie/
P.S. Przeglądając oficjalną stronę internetową powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Wszystkie władze powiatu (starostwo etc) znajdują się w Czarnkowie. W Trzciance tylko delegatura wydziałów. Śmiem sądzić, że ta nazwa powiatu to rodzaj kurtuazji wobec mieszkańców Trzcianki związany chyba ze sporem o siedzibę tego powiatu.,Takie "salomonowe rozwiązanie". A "blachy" wydawane są przez Wydział Komunikacji Starostwa Powiatowego w Czarnkowie, być może "via delegatura", ale to nie zmienia postaci rzeczy.
Ponieważ jorguś nie zadał zagadki, wiec może znowu ja.
BHA
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2021, 13:28
Z województwa myślałem podświadomie o Zachodnim Pomorzu, ale jaka gmina (miejska, miejsko-wiejska lub wiejska), to już miałbym kłopot: chyba nie Łobez?
Teraz te rejestracje samochodowe wydają się w miarę proste: kiedyś jak były "czarno-białe", to chyba trudniej się było domyślić, o jakie miejsce dokładniej chodzi. Pamiętam, że jak kończyłem gimnazjum (miałem 16 l.) i podobała mi się jedna pani nauczycielka od języka angielskiego, to widziałem, że ona jeździła samochodem marki Daewoo model Lanos (więc też chyba taki starszy egzemplarz, jak wtedy, tj. w roku 2014 wydawało mi się to auto niedzisiejsze, to pewnie obecnie jest już to "staruszek na złom") i miała tą czarną tabliczkę, a ja wówczas miałem niezłą zagwozdkę, czy ta rejestracja oznacza miasto Kraków (lub jego dzielnice) czy jego okolice (powiat krakowski) czy też nie?
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2021, 14:42
Jak wydawano czarne tablice, funkcjonowały jeszcze dawne województwa i w całym takim województwie tablice rejestracyjne zaczynały się od dwóch określonych liter i jeszcze jednej dodatkowej. W województwie nowosądeckim "czarne blachy" zaczynały się od NA, NO i NS; Volkswagen Polo moich rodziców, który służył nam do stycznia 2008 roku miał NAZ Takie tablice wydawano jeszcze przez rok od czasu likwidacji 49 województw, do 30 kwietnia 2000 roku.
Jeszcze trochę takich samochodów jeździ; niedaleko mnie mieszka jeden starszy pan, który jeździ ciemnogranatowym Audi 80 (w wersji po liftingu) z czarnymi tablicami, czyli jest niezmiennym właścicielem tego pojazdu od przynajmniej 21-22 lat. Auto jest w tak świetnym stanie, zadbane jakby dopiero wyjechało z salonu. Mam nadzieję, że nie pójdzie na złom, bo aż miło na nie popatrzeć, wygląda jakby czas się zatrzymał. Za jakiś czas będzie można sprzedać to auto za ładną kwotę jakiemuś kolekcjonerowi
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum