Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 20:38
Zawsze wydawało mi się, że raki i homary nie czują bólu, ale teraz czytam że faktycznie naukowcy zdają się podważać tę teorię. Piszczenie przy gotowaniu to jednak raczej legenda; byłem kiedyś przy gotowaniu homara i obyło się bez takich ekscesów
A propos paluszków, to znalazłem film pokazujący proces ich produkcji dla polskiej firmy Aksam z Bielska-Białej (Lajkonik wbrew pozorom aktualnie nie jest całkowicie w polskich rękach). Nie pokazuje może całego procesu "od kuchni" (szczególnie produkcji ciasta), ale warto zobaczyć:
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 22:00
Widziałem ten filmik wcześniej i nawet zamierzałem go wkleić. Jednak uznałem, że maskuje, a nawet fałszuje on "chemiczną" rzeczywistość, mówiąc o roztworze nadającym solinkom połysk, jednak nie precyzując co to za roztwór. A ja kiedyś pracowałem przy ich produkcji w Warszawie na Żeraniu i doskonale orientuję się, co to jest. Więc powtarzam: jest to średnio stężony wodny roztwór ługu sodowego, czyli wodorotlenku sodu (NaOH). Ten roztwór w kontakcie z ludzka skórą najpierw powoduje wrażenie śliskości ( tłuszcz pokrywający skórę reagując z NaOH tworzy mydło), a gdy w porę nie zostanie wypłukany, powoduje oparzenia. Oczywiście w kontakcie z ciastem pieczonym po takiej kąpieli w odpowiedniej temperaturze następuje reakcja zobojętnienia. Tym niemniej jedzenie produktu do którego wytworzenia używa się trucizny którą jest NaOH skutecznie jest dla mnie nie do przyjęcia. Ale ludzie nie świnie, wszystko zjedzą. I czego oczy nie widza...
Co do skorupiaków, to sądzę że zabijanie ich przez wrzucanie żywcem do wrzątku jest barbarzyństwem. Takim samym jak palenie "heretyków" na stosie przez św. inkwizycję.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 11 Lipiec 2020, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 11 Lipiec 2020, 22:11, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 22:13
Dlatego cały czas piszę nie o zakazie pozbawiania życia (bo to nonsens), lecz o humanitaryzmie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 22:16
zgryźliwy tetryk, Zwierzęta zjadające swe ofiary żywcem są dużo bardziej humanitarne, bo ich zdobycze do chwili śmierci brykają sobie beztrosko po sawannie a my hodujemy drób, bydło w zatrważających warunkach tylko po to, żeby je zjeść, nawet namiastki życia nie mają.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 22:27
Są fermy przemysłowe są i gospodarstwa drobne. Nawet jadąc na działkę widzę pasące się na łąkach krowy, na wiejskich podwórkach widzę spacerujący drób i wiesz, wole kupować jajka i mleko bezpośrednio od rolnika niż nawet na bazarku. Tylko kury lub kurczaka nie chciałbym własnoręcznie "rezać" chociaż dawniej tak z konieczności robiłem. Wtedy świeży drób kupowało się na targowiskach, żywy. Kurczaki z ferm gotowe, sprawione pojawiły się dopiero za "późnego Gierka". A w stanie wojennym często i ich brakowało, pozostawała mozliwość kupowania na targowiskach.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 13:30
FKP napisał/a:
A co sądzicie o wege
A niech sobie będzie, nie denerwują mnie osoby, które jedzą wege rzeczy, samej mi się zdarzało coś zjeść w barach wegetariańskich. Dopóki mi ktoś nie wciska na siłę wegetariańskiej jedynej słusznej prawdy, to jest ok, bo nie ma nic gorszego niż słuchać od takiej osoby bluzgów (bo miałam czelność zjeść mięso przy niej) i oskarżeń (bo jestem mordercą, bo jem mięso a powinnam jeść cały czas tylko wege rzeczy).
LukeDiRT albo kmroz - moglibyście ten temat przenieść do Kulinarii, bo tu chyba średnio pasuje?
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 21:30
Człowiek od niepamiętnych czasów był istota mięsożerną (a ściśle mówiąc wszystkożerną). Już prehistoryczni łowcy przynosili upolowane mięso do swoich plemion i rodzin. Wegetarianizm (a zwłaszcza weganizm) to fanaberie wymyślone przez grupę kretynów pozujących na "miłośników zwierząt" . Jedzmy więc mięso, a dietę roślinną zostawmy królikom, krowom, a najlepiej BARANOM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum