Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Czerwiec 2021, 09:47
PiotrNS napisał/a:
A pamiętasz może jak wyglądało wtedy otoczenie na ziemi Faza zaćmienia była na tyle duża, że na pewno zrobiło się naprawdę ciemno, o czym opowiadała mi Babcia, która widziała to zjawisko w mniejszej fazie niż Ty. Na pewno całość robiła ogromne wrażenie.
Co do czwartkowego zaćmienia, przegapienie go nie będzie dużą stratą, zwłaszcza że kolejne zaćmienie (trochę lepsze) czeka nas już w przyszłym roku. Na pewno jednak przy użyciu specjalnych okularów czy ubierając na siebie ze trzy pary zwykłych okularów przeciwsłonecznych naraz, zobaczymy małe "wgryzienie".
Owszem, było ciemno, zaświeciły się latarnia, nawet kierowcy włączyli światła "miejskie" (dziś zwane postojowymi) . Wtedy świateł mijania używano tylko poza miastem.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16303 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Czerwiec 2021, 22:29
Podobno są jakieś bardzo kosztowne operacje chirurgiczne czy laserowe, dzięki którym można odzyskać widzenie/wzrok , ale no właśnie nie wiem czy to fakt, czy to mit.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 10:06
PiotrNS napisał/a:
Specjalnie zacząłem szukać i znalazłem te kocopoły https://innemedium.pl/wiadomosc/przedstawiono-przepowiednie-baby-wangi-na-2020-rok
Każdego roku w grudniu pojawia się wiele takich treści, ale w 2020 (czyli domniemanym 2012) szczególnie, może przez pandemię Podejrzewam, że nasi rządzący w poszukiwaniu skutecznych metod walki z wirusem w odwrocie, także korzystali z porad ezoteriuszy
Ja słyszałem taką teorię, że koniec świata nastąpi 2000 lat po śmierci Jezusa, czyli w 2033 roku.
A że popełniono błąd w odliczeniach, trzeba od tej daty odjąć 6-7 lat. Czyli wychodzi wtedy 2026-2027 rok
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 11:36
Wracając do tematu - udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie zaćmienia i to w dodatku w marnej jakości Mam balkon skierowany na wschód, więc Słońce szybko schowało się za ścianę. A mogłem sobie zaplanować dzisiejszy dzień i wyjść gdzieś w plener. Szkoda...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16303 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 11:55
Dla mnie i tak taki widok jest doskonały , ja Wam zazdroszczę, bo póki co nic nie zobaczyłem, choć w sumie też cały czas w niebo nie patrzę, to trudno się dziwić, mogło mnie coś ominąć.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 12:35
Powinno się właśnie używać jakiejś folii przy okularach, lornetce czy teleskopie albo innych filtrów, by nie narażać oczu (ale to pewnie wiecie). Sam kojarzę, co to dyskietka (widziałem ich dużo w dzieciństwie), choć osobiście nigdy z niej nie korzystałem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 16:40
Ja zaobserwowałem zaćmienie, ale dosłownie przez minutę, około 12:50. Pomimo bardzo małego stopnia zjawiska, było ono ładnie widoczne nawet bez żadnego instrumentu powiększającego. Wystarczyły specjalne okulary, które ponownie przydadzą się 25 października przyszłego roku, o ile dopisze "pożarowa pogoda" lub "prawdziwy październikowy wyż"
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum