Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Wielkimi krokami zbliżamy się do zjawiska, które najprawdopodobniej będzie można nazwać astronomicznym zjawiskiem roku. Po raz pierwszy od 20 marca 2015 roku w Polsce staniemy przed szansą na zaobserwowanie rzadkiego, zawsze okazałego zakrycia - zaćmienia Słońca przez Księżyc.
Tegoroczne zjawisko będzie wyjątkowo skromne, ponieważ za tarczą Księżyca znajdzie się tylko niewielki procent naszej Dziennej Gwiazdy. Nie dostrzeżemy raczej różnic w oświetleniu, jakie były łatwo zauważalne chociażby sześć lat temu. Pewne zjawiska zawsze warto jednak zaobserwować, zwłaszcza że naszego regionu w Europie zaćmienia Słońca nie rozpieszczają tak, jak chociażby Włoch, gdzie niebawem w ciągu zaledwie roku (sierpień 2026 - sierpień 2027) widoczne będą dwa bardzo głębokie, niemal całkowite zaćmienia - nad Polską do choćby jednego tak wyrazistego zakrycia dojdzie dopiero w 2048 roku... Mieszkańcy środkowych stanów amerykańskich w 2024 roku zobaczą drugie całkowite zaćmienie Słońca w ciągu siedmiu lat. Polscy obserwatorzy muszą więcej podróżować - ale warto docenić i takie małe zaćmienie jak to w przyszłym tygodniu.
Zjawisko rozpocznie się około południa. Poniżej dokładne godziny rozpoczęcia i maksymalnej fazy wraz z procentem zasłoniętej tarczy słonecznej dla różnych miast w Polsce:
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 19:30
Zupełnie nie miałem o tym pojęcia, dzięki za informacje. Niestety dokładnie w tych godzinach czeka mnie godzina sądu, więc tak czy siak muszę chyba zrezygnować z tych obserwacji...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 22:24
Małe "wgryzienie" tarczy słonecznej będzie widoczne; w 2015 już w tej fazie zaćmienia było widać jak Słońcu trochę "ubyło".
PS. A jak zapamiętałeś zaćmienie Słońca z 1954 roku To ostatnie całkowite zaćmienie Słońca widoczne z terytorium Polski (kolejne dopiero w XXII wieku), które w znacznej części naszego kraju było bardzo głębokim zaćmieniem częściowym. Jak to wyglądało Jestem niezmiernie ciekawy
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16303 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 00:28
Jest szansa, że będę obecny przy obserwacjach (najwyżej wyjątkowo zrezygnuję z ostatnich semestralnych zajęć) , tylko tak nieśmiało spytam (przepraszam, jeśli pytanie wyda się głupie, ja uczyłem się na geografii, ale zapomniałem), w którą stronę powinienem patrzeć? Sam od siebie mam nadzieję, że na wschód, bo w moim pomieszczeniu okna są w tym kierunku.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 12:53
PiotrNS napisał/a:
Małe "wgryzienie" tarczy słonecznej będzie widoczne; w 2015 już w tej fazie zaćmienia było widać jak Słońcu trochę "ubyło".
PS. A jak zapamiętałeś zaćmienie Słońca z 1954 roku To ostatnie całkowite zaćmienie Słońca widoczne z terytorium Polski (kolejne dopiero w XXII wieku), które w znacznej części naszego kraju było bardzo głębokim zaćmieniem częściowym. Jak to wyglądało Jestem niezmiernie ciekawy
Miałem wtedy 8 lat i z całą klasą trzymając w dłoniach okopcone świeczka szkła wyszliśmy na szkolne boisko. Mimo że były już wakacje (30 czerwca), wszyscy wtedy "na ochotnika" przyszli do szkoły. Podczas zakończenia roku szkolnego ogłosili nam taką propozycję. W Warszawie w fazie kulminacyjnej Słońce wyglądało jak Księżyc zaraz po nowiu. Czyli wąziuteńki "sierp". Tutaj: http://ekartkazwarszawy.p...cmienie-slonca/ co nieco o tym piszą.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 15:41
A pamiętasz może jak wyglądało wtedy otoczenie na ziemi Faza zaćmienia była na tyle duża, że na pewno zrobiło się naprawdę ciemno, o czym opowiadała mi Babcia, która widziała to zjawisko w mniejszej fazie niż Ty. Na pewno całość robiła ogromne wrażenie.
Co do czwartkowego zaćmienia, przegapienie go nie będzie dużą stratą, zwłaszcza że kolejne zaćmienie (trochę lepsze) czeka nas już w przyszłym roku. Na pewno jednak przy użyciu specjalnych okularów czy ubierając na siebie ze trzy pary zwykłych okularów przeciwsłonecznych naraz, zobaczymy małe "wgryzienie".
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum