Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Październik 2023
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 00:22   

Zawsze, po prostu zawsze będę miał ból dupy o tę waloną noc 12/13.10, na którą niestety mój region załapał się na :cenzura: lodówkę :mroz: :zygacz: :help:

To naprawdę nieznośna rysa na tym październiku. Poza tym wiele jestem w stanie mu wybaczyć, ale ta jedna rzecz mnie tak odpycha :glaszcze:

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2023-10-31&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=31&ord=asc

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 06:13   

Spokojnie, to żadna lodówka jak na październik ;) Nie powinieneś go deprecjonować za taki detal. Tutaj nawet nie zawiodła doba sama w sobie, nie zawiódł żaden z dni tylko jedna noc. Złożyło się pechowo, ale to tyle. Tak.dużo ciepłych nocy i niskich amplitud w połączeniu z wysokimi opadami w październiku jak w 2023 u Ciebie, to bardzo duży sukces i gratuluję Ci tego października (nawet bardziej niż stycznia 2024 :D ).

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 25 Styczeń 2024, 14:54   

PiotrNS, właśnie przez to, że była to "tylko" noc, to jest podwójnie irytujące xd Totalne zaburzenie piękna, jakie panowało w okresie 11-14.10, całkowicie niepotrzebne nocne rozpogodzenie. I jeszcze ta świadomość, że było tak blisko fajnie, z mojego okna było widać granice tych chmur o świcie w piątek. Na mojej działce noc była prawie 4 stopnie cieplejsza niż u mnie, a w takim Tarczynie prawie 10 stopni :!:

Co gorsza, patrząc na statystyki można odnieść wrażenie, że była wtedy dupa wołowa. No bo takie amplitudy, to tak się narzuca na pierwszy rzut oka. W ogóle ten 13.10 to był niesamowity paradoks, rankiem zaczęło padać, a mimo to temperatura szybko rosła.

Naprawdę poza tą jedną zakałą, to nie widzę niczego szczególnie irytującego w tym październiku, był to niesamowity miesiąc. Ale wciąż boli strasznie ta noc, no nie umiem tego darować :zygacz: No jeszcze drugą rzeczą, którą nie mogę darować był ten 20.10

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 25 Styczeń 2024, 14:58   

PiotrNS napisał/a:
W środku nocy jest u mnie 19 stopni

:serce:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 19:02   

W październiku na działce miałem bardzo kolorowo.

21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 21:47   

kmroz, ja mam podobnie z czerwcem 2023. Fajny, oczekiwany przełamek. Miesiąc mało gorący, przynoszący dużo spokojnego, chłodnego lub umiarkowanego dnia, przy tym naprawdę przyjemny. I nie mogę darować tego, że nie wykorzystał być może niepowtarzalnej szansy, lecz 21 czerwca splamił się upałem. A już najbardziej boli to, że już nadchodziła burza, już zbierały się chmury. Upału nie było o żadnej pełnej godzinie. Z tych pomiarów wychodzi po kolei - 28,6, 29,4, 29,4, 25,7... Wydawało się, że to bezpieczne wartości, a jednak między którymiś z tych godzin na dosłownie chwilę przywaliło 30,4. Bardzo mi tego szkoda, tylko że w odróżnieniu od tej Twojej nocy, to naprawdę zepsuło statystykę, marnując taką szansę. Prognozy były spokojne i gdyby wtedy się udało, mógłbym być już niemal pewnym, że trwa pierwszy od 2011, piąty w wieku czerwiec bez "30-tki". U Ciebie to niepowodzenie niczego tak naprawdę nie zaburzyło - średnią Tmin i tak masz wyjątkowo wysoką, a średnią amplitudę przy ociepleniach - wyjątkowo niską.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 21:51   

Przy wartościach typu 29.4 C do pełnego stopnia w zaokrągleniu brakuje zaledwie 0.1 C. ;-) W niepełnym zakresie (czyli w przeliczaniu na całości) przynajmniej musiałby stać się swego rodzaju cud, by upał oficjalnie nie został odnotowany. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:23   

zgryźliwy tetryk, i jak zwykle sucho :zygacz:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:26   

Jak na jego glebę to i tak dość mokro. Ten perukowiec jak śmiesznie jest wciśnięty w iglaki :D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 25 Styczeń 2024, 22:27   

PiotrNS, najbardziej boli mnie to, że ta patolska noc zaburzyła statystyki nie jednej, a dwóch dób :!: To samo się stało 14.10 po przejściu zdradliwego frontu. Noc 11/12.10 i 13/14.10 były u mnie naprawdę fenomenalne i nie mogę darować, że tak bardzo przepadły w statystykach. Tak samo było z nocą 21/22.10, którą naprawdę uważam u siebie za noc cudów. A jednak musiała na te 3h wieczorem spaść temperatura do jakichś 8 stopni, mimo że reszte nocy było cały czas ponad +10. Ja wiem, że to są szczegóły, ale drażnią. Ale to co się odwaliło w nocy 12/13.10 zepsuły statystykę dwóch naprawdę fajnych dób. Odruchowo patrząc po największych perełkach października 2023, jakoś odrzucam tereny północnej połowy kraju, bo nie mogę patrzeć na tę noc, a także na takiego 20.10 i 28.10 - złośliwe zakały. Jak patrzę na to, jak te 2 dni oraz omawiana noc były naprawdę darowane w Lublinie, Kozienicach czy Łodzi, to się włącza we mnie zazdrość. I - to będzie ostre co powiem - poważnie zastanawiam się, czy za te 3 perełki nie oddałbym temu "pasowi" od Łodzi po Lublin trzech najlepszych śnieżyc tegorocznego stycznia (15.01, 16/17.01 i 20.01), które te miasta raczej ominęły.

Odpowiedz do tematu