Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Październik 2023, 19:16
Janekl napisał/a:
pawel napisał/a:
Za to na wiosnę to - z wyjątkiem kwietnia 2018 - dopiero w maju jest coś na drzewach oprócz gałęzi
U mnie nawet w 2018 pod koniec kwietnia nie było liści jedynie niektóre kwitły takie jak śliwki ,czereśnie. A i tak wolę wiosną.
30 kwietnia 2018 był u nas mój wnuk z żoną i z dziećmi.
To jedno ze zdjęć z tej wizyty. Wokół zielono i kwitną wiśnie. Tylko krzak winogron jeszcze bezlistny.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12353 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Październik 2023, 22:03
Janekl napisał/a:
pawel napisał/a:
Za to na wiosnę to - z wyjątkiem kwietnia 2018 - dopiero w maju jest coś na drzewach oprócz gałęzi
U mnie nawet w 2018 pod koniec kwietnia nie było liści jedynie niektóre kwitły takie jak śliwki ,czereśnie. A i tak wolę wiosną.
Nie spodziewałem się, że aż tak. Znalazłem nagranie z Twoich okolic przedstawiające ulewę z 3 maja 1998 roku (data jest widoczna w 8:20) i na drzewach widać sporo zieleni. 30 kwietnia 1998 było raczej dosyć podobnie, choć rozumiem że u Ciebie wegetacja jest trochę opóźniona w porównaniu do Kościerzyny. Kwiecień 1998 był bardzo ciepły, ale prawdziwa bomba nadeszła dwa lata później i byłbym już ekstremalnie zdziwiony, gdyby okazało się, że końcówka kwietnia 2000 była gdziekolwiek w Polsce bezlistna.
A to wspomniane nagranie:
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6963 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 12 Październik 2023, 07:19
Chodzi o to ,że nawet w Somoninie oddalonej o 5 km. drzewa kwitną o ponad tydzień wcześniej niż u mnie a w Nowej Karczmie oddalonej o 15 km na południe nawet 2 tygodnie jest różnica głównie też widać kiedy są żniwa tam a u nas jest duża różnica.
W 2014 roku 4 maja bo mam zdjęcia to listki były widać tylko na krzakach a na drzewach jeszcze nie.
Zdjęcia z datami mam dopiero od października 2004 roku wcześniejsze niestety nie jedynie mogę się domyślać więc nie wiem jak było w 2000 roku.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Październik 2023, 21:48
FKP napisał/a:
jorguś, Na Twoje urki to już mają lilie kwitnąć i basta. Rzygam już tym schematem, w którym 18 października jest bardziej zielony od 18 maja.
Dziś czyli 18 października z okien mojego mieszkania u góry zachodnich u dołu wschodnich.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum