Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25168 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Październik 2023, 13:14
Wiosna zawsze będzie lepsza, no może większa część września jest ciekawsza od większej części marca, ale 2/3 wiosny zawsze będzie fajniejsze pod względem odczuć i przyrody, no i ta świadomość, że po wiośnie jest lato, a nie śmierć jak po jesieni #***** ****** Ja już mam dość jesieni, a jeszcze 2/3 tego gówna zostało i potem całe zimsko
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25168 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Październik 2023, 13:31
kmroz, Co z tego, że jest, skoro nie będzie Może tylko ja tak tu mam, ale mnie to "odpakowywanie" coraz to lepszych elementów, jakie ma miejsce na początku roku jara, a obecne stopniowe tracenie ani trochę.
Wysłany: 4 Październik 2023, 13:36
Oczywiście najbardziej jara mnie nie "first" tylko "hight", jednak tylko wtedy, gdy do końca okresu pełni życia jest daleko. Już w sierpniu zaczyna mi się powoli załączać mud jesienny, czyli taki, w którym pojawia się świadomość tego, że dni życia w ogrodzie są już policzone
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 4 Październik 2023, 14:18 Re: Jesień czy wiosna?
kmroz napisał/a:
Pierwsze zdjęcie przedstawia zieloną, pełną życia wiosnę, a drugie szarą jesień z resztką liści na drzewach. Wybór należy do was co lepsze
PS. Uprzedzając "mniej kumatych" - Nie, nie pomyliłem kolejności zdjęć
Czerwone Gitary tak odpowiedziały na to pytanie.
Ja też lubię wszystkie cztery pory roku.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Październik 2023, 17:09
Patrząc na pogodę uchwyconą na zdjęciach, to po prostu czuję że znalazła swoje miejsce. Nie wiem czemu ale czuję się lepiej mając "martwą" pogodę wiosną, a bardziej żywotną jesienią niż na odwrót. Meteorologia tak podzieliła pory roku, że jesień chyba zawsze będzie dużo bardziej sprzyjającym okresem, jeśli chodzi o dłuższy czas bujnych roślin niż wiosna. Podział kalendarzowy już bywa pod tym względem bardziej wyrównany.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 4 Październik 2023, 17:38
Bartek617 napisał/a:
jesień chyba zawsze będzie dużo bardziej sprzyjającym okresem, jeśli chodzi o dłuższy czas bujnych roślin niż wiosna
Ale to tylko w ostatnich latach, bo np. w roku 2014 wiosna była bardziej zieloną i bujną porą roku od jesieni. A to, że wiosna jest bardziej żywotna od jesieni to chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, bo wiosną wszystko się wznawia, a jesienią wylogowywuje i tego procesu nie zatrzyma ani kwiecień jak w 2021, ani wrzesień jak w tym roku xd Oby w przyszłym roku wszystkie miesiące wiosenne były bordowe, bo mam już dość tego antywiośnizmu i wstawiania zmanipulowanych zdjęć rodem z tvp.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Październik 2023, 19:11
No tak, ta tendencja jest bez wątpienia ważnym czynnikiem, ale zwykle te procesy zielenienia i odwrotne nie są jakieś bardzo szybkie, przynajmniej w moim odczuciu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum