Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16229 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Listopad 2020, 21:35
Oryginał: Zbigniew Wodecki
Cover: BOYS
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Listopad 2021, 22:26
Ja tę pierwszą piosenkę słyszałem już wtedy i później obijała mi się o uszy w Królu Kwietniu, ale szczególnie kojarzy mi się z weselem mojego kuzyna w upalnym i lampowym, podzwrotnikowym dniu 4 sierpnia 2018 (uuu, Globcio )
A z bardziej nietypowych, to covery piosenek Seweryna Krajewskiego w języku romskim
Podoba mi się głos tej pierwszej wokalistki.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2021, 02:25
Nie wiem, czy wstawię dobre porównanie, ale mam takie (pierwowzór rosyjski z polską adaptacją- jednak 2 zespoły dość znane, przynajmniej ok. 10 l. temu):
Lub:
- wykonawca jest pewnie nieznany, ale piosenka (a właściwie jej przeróbka) zdobyła niemały rozgłos: obrazki wklejone przy pokazie slajdów takie sobie: niektóre fajne (np. człowiek śpiący na schodach lub inny człowiek jak się przewrócił na rowerze, "Smeagol" na początku , a tuż po nim Teletubisie z wklejonami twarzami znanych polityków, czy podpis wódka żytnia 40% na mleku) , ale reszta już raczej mniej przyjazna dla oczu.
Jeśli chodzi o zespół Feel, to oczywiście najpierw lubię poniższy utwór:
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16229 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Listopad 2021, 16:11
Oryginał z Opery za 3 grosze Bertolda Brechta z muzyką Kurta Weilla.
Cover Luisa Armstronga:
I polskie covery:
Tu Elżbiety Wojnowskiej:
Tu Janusza Radka:
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Wysłany: 20 Grudzień 2021, 16:51
Oryginał:
Starszy cover:
Nowszy cover:
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 24 Maj 2022, 14:02 Re: Oryginały i covery.
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Co jest atrakcyjniejsze? Oryginał, czy nowe wykonanie?
To zależy, nowe wykonanie pozwala na odświeżenia oryginału, chociaż tu są dwie ścieżki: albo nowa wersja się bardzo przyjmie (na tyle, że będzie wiodła prym) i do tego pozwoli na odkrywanie oryginału (chociaż w mniejszym stopniu), albo nowa wersja będzie tak kiepska, że ludzie będą woleli słuchać częściej oryginalnego kawałka.
PS. Polecam kanał na YT gościa, który nazywa się Jacek Tomkowicz - "Gdzieś to już słyszałem" - pokazuje on wiele piosenek zarówno oryginalnych jak i ich coverów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum