Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Październik 2019, 21:08
Rekordowy październik miał u mnie t. śr. 11,7 st. a tegoroczny do dziś osiągnął 11,5 st., gdyby to ciepło wytrzymało do końca to moje przewidywania spełniłby się
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Październik 2019, 21:32
Listopad przyniesie anomalię w przedziale +2/+4K, a grudzień w przedziale -3/0K.
Rozliczajcie mnie z tego później
W tym roku nawet nieźle mi idzie, dałem totalnie ciała tylko z kwietniem, majem i sierpniem - aczkolwiek ten ostatni przez ostatni tydzień zupełnie odwrócił swoje losy.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Październik 2019, 21:39
Mi wyszło tylko z majem i wrześniem (i to nie do końca, w pierwszym nie docenilem skali paskudnosci, a drugi obstawialem lekko ciepły, a nie ciepły jak mamy być drobiazgowi ). Na pewno totalnie dałem ciała z lutym (obstawialem coś w stylu lutego 2013), normalny/chłodny czerwiec i zimny październik . Sierpień też mi nie wyszedł choć pierwsze dwie dekady raczej się sprawdzały, lipiec też obstawialem znacznie chlodniejszy. Reszty nie pamiętam Jeśli chodzi o listopad/grudzień to obstawiam najgorsze. Czyli zgnilizna w stylu listopada 2012 i grudnia 2005, a w skrócie ciepły (na papierku) listopad i normalny grudzień, kurde, ale ze mnie pesymista
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Październik 2019, 21:50
NAO da się wyjaśnić zaledwie połowę zmienności pogody w grudniu a poza tym nie wiemy czy ocieplenie klimatu nie już namieszało w tych indeksach - może być tak, że ujemne NAO będzie oznaczało coraz częściej napływy ciepła aniżeli zimna, nawet w zimie. Ja wróże grudzień powyżej normy.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum