Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 13:59
FKP napisał/a:
Powietrze zwrotnikowe to dostaniesz w grudniu
Wtedy jest ono potrzebne jak piąte koło u wozu.
Najlepszy moment na PZ jest właśnie teraz, bo powietrze morskie jest chłodne (z racji wychłodzonego Atlantyku), a powietrze kontynentalne też jeszcze nie zdążyło się porządnie nagrzać, teraz PZ przynosi komfortowe ciepło. Latem z kolei nie trzeba PZ aby mieć przyjemne ciepło.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 14:05
Przecież teraz PZ przyniosłoby 28-30 st., a dla niektórych to za gorunco xd Przydałaby się blokada wschodnia albo skandynawska, nawet strefówka byłaby ok.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 14:14
FKP napisał/a:
Przecież teraz PZ przyniosłoby 28-30 st., a dla niektórych to za gorunco xd Przydałaby się blokada wschodnia albo skandynawska, nawet strefówka byłaby ok.
Na początek maja dobre by były nawet maksymalne od 18 do 22 z deszczem od czasu do czasu, byłaby to łagodna pogoda, bez chłodów jak i upałów. Blokada skandynawska byłaby najlepsza (bo nagrzewa ona Morze Bałtyckie) pod warunkiem że wyż byłby nad południowym Bałtykiem, a niże dalej od Polski, inaczej pogoda może być paskudna tak jak w październiku 2016.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 15:27
Wierzę, chłody podczas maja 2017 mogły dawać się we znaki Ja tam ogólnie nie czuję się zwolennikiem powietrza arktycznego, ani tym bardziej zwrotnikowego (może nieco w październiku), tak to raczej lubię dominację powietrza polarnego (nawet nie jest to takie ważne [przynajmniej w obecnym okresie] czy jest ono bardziej morskie czy kontynentalne). Blokada skandynawska w porze ciepłej mi się chyba jednak również podoba: w północnej połowie Polski mogłoby być cieplej niż w jej południowej części.
Postanowiłem zrobić podsumowanie dzisiejszych prognoz TP z Waszymi miejscami zamieszkania, jednak z tego co widzę, mimo licznych zestawień, nie udało mi się uwzględnić wszystkich: w kolejnym wpisie (jeszcze dzisiaj zamierzam go zrobić, natomiast nie wiem, czy od razu) zwrócę większą uwagę na obszary podgórskie i górskie woj. małopolskiego (też swoją drogą jestem ciekaw, jak tam mogą wyglądać meteogramy).
Noce na ogół wyglądają na rześkie, dni na chłodne (chociaż momentami umiarkowanie ciepłe w zależności od regionu), a mocniejsze ochłodzenie widoczne wczoraj raczej uległo spłyceniu i 1-dniowym opóźnieniu (nie licząc ściany wschodniej; ulewy przy no... wyjątkowo niskich temp. które wczoraj były obecne w okolicach Katowic, Kielc i Krakowa, dzisiaj z kolei mogłyby się zaznaczyć na linii miast wojewódzkich Białystok-Lublin-Rzeszów).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 15:41
Nie licząc soboty i niedzieli (które są także potraktowane jako dalszy termin, w zasadzie nawet Majówka jest jeszcze stosunkowo odległa, więc prawdopodobieństwa sprawdzenia się jest mniejsze) opady mogą wystąpić w śladowych ilościach (a tym samym może z nich nawet nic nie zostać); by dzień został uznany za "deszczowy" według tej strony, wystarczy że pojawi się opad 0.1 mm/12 godz., a takich dni da się dostrzec wbrew pozorom sporo (przynajmniej jak rzuciłem okiem teraz na Warszawę).
W kwestii temp. już może sytuacja wyglądać różnie (przy całej niepewności z nimi związanymi one i tak się jednak lepiej sprawdzają niż inne elementy pogodowe), może nie będzie tak chłodno, ale większego ciepła raczej bym się nie spodziewał, a przynajmniej nie takiego, jakiego oczekujesz (w Twojej prognozie długoterminowej dotyczącej maja).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum