Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Kwiecień 2022, 12:27
Prognozy TP zakładają taką możliwość. No nic, będzie najwyżej konkretny punkt odniesienia do końcówki poprzedniego miesiąca (i początku obecnego): może pojawić się analogiczna anomalia temp. (na "-" rzecz jasna).
Prognoza widzi jednak też po Majówce uderzenie konkretniejszej wiosny (na granicy z latem termicznym) , do tego czasu raczej jedyną atrakcją (dla jednych osób bardziej wątpliwą, dla drugich mniej) pozostaną mniejsze lub większe, ale jednak chłody.
Niestety powód do niezadowolenia też jakiś tam jest, bo opady sensowne (i tym samym też bardziej sprawiedliwe) pojawiają się w zasadzie jedynie przy niższych temp. (przy prognozowanym w dalszym terminie cieple niewykluczone są opady przelotne, ale wówczas zacznie się tworzyć loteria: w skrajnym przypadku może do takich sytuacji dojść, że np. "sąsiada zaleje, a ja będę miał popękaną ziemię z powodu niedomiaru wilgoci"...). Cieszy mnie jednak to (a w zasadzie czuję ulgę, bo w sumie taka pogoda już mało mnie cieszy w obecnym okresie, jakim jest przełom kwietnia-maja i ogólnie do prawie końca maja), że "ognisty" początek 5 miesiąca dzisiaj jest bardziej widoczny w zachodniej połowie Polski.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Kwiecień 2022, 12:42
Za to na poniedziałek (25.04) się rysuje dosłownie powtórka 2 sraja 2021 Wtedy też niektóre modele dawały spływ PZ, ostatecznie poszło ono na wschód od Polski, a do nas przylazł genuan z inwersją temperatury Serio, do końca kwietnia przeżyje te nawroty skrajnego bubu, ale jeśli w sraju to się dalej będzie pojawiać, to ja wysiadam
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 22 Kwiecień 2022, 13:22
Mnie zastanawia czemu niże genueńskie lubią pojawiać się przede wszystkim wiosną i czemu raz nie mógłby się cały kraj znaleźć po jego cieplejszej stronie... Biorąc pod uwagę inwersję temperatur i specyfikę niżu najcieplej będzie wtedy w.... Siankirini
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Kwiecień 2022, 17:26
Dobra pieprzę pogodę do 3.05, na szczęście moje jedyne plany na majówkę to urządzanie mieszkania. Nie ma już nadziei na cokolwiek, ale od 4.05 ma walnąć takim bordem, że Piotr w swoje urodziny będzie uuglobciował
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Kwiecień 2022, 17:40
W tym roku to mogę mieć bubu na urodziny, bo cztery dni później czeka mnie egzamin, którego się trochę obawiam. Jorguś niech za to dostanie coś od Globcia, będę mógł wtedy uuglobciować za nas dwóch Oczywiście chętnie przyjmę wtedy burzę 13-lecia A co do zapowiadanej pogody, to nawet nie wiem dlaczego, ale zaczyna mnie dołować bardziej niż w analogicznym okresie rok temu. Wtedy w połowie kwietnia była biała magia, później fajny cieplutki 21 kwietnia, podczas tego "prawdziwka" było nieco odmiany w postaci lampy, a ponadto całość przyszła po lepszej zimie.
Teraz nic ciekawego się nie dzieje, nawet za bardzo nie chce padać z tych nieprzebranych chmur... Po wcześniejszych niezadowalających miesiącach mam poczucie, że ten marazm ciągnie się w nieskończoność i już nie wiem nawet na co czekać - na maj, czy już na lato. Majówka zapowiada się kiepsko, no cóż. Osobiście zależy mi na 7 maja, aby wtedy było w miarę ciepło i w miarę możliwości noc była ciepła, ale bezdeszczowa. Poza tym nie poradzimy wiele.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Kwiecień 2022, 11:40
Na razie opcje chłodne wygrywają (i to dosyć znacząco), ale odnoszę takie wrażenie, że w międzyczasie temp. dzienne (nocne raczej spadły) i pogoda wyglądają na bardziej umiarkowane w stosunku do dnia wczorajszego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum