Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
No wiem, znowu, że góry, ale tam wcale normalnie aż tak przekozacko nie jest przecież A ten duet z końcówki 1998 roku serio rozwalił tam system pod każdym względem. Na niższych wysokościach niestety odwilż w 2 dekadzie była dużo mocniejsza i stopiła cały śnieg, nawet w takim NS, a potem jak wróciły mrozy na Święta, to doprószyło puderku najwyżej...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Przepiękny zimowy miesiąc z krótkimi odwilżami na obwarzankach, a tak to częstymi opadami śniegu, dużą pokrywą, na minus tylko małe ilości - ale w lutym to może i lepiej. W tamtym regionie w ostatniej dekadzie ten śnieg bardziej dosypywał niż się topił, jak w większości kraju.
Wyróżnienie pragnę dać jednak również... Kurortowi. To co się tam stało w dniach 11-13.02 to ja nawet nie mam pytań Ale zbyt wysokie tmax w 3 dekadzie sprawiły, że ostatecznie wybrałem Zamość
Wątpię, by gdziekolwiek było lepiej, tam udało się idealnie z tym rozłożeniem sumy na cały miesiąc, a i 3 dekada najlepsza - najmniej suki, aż 5 burz , codzienne opady, niekiedy dość mocne, no i kilka naprawdę fajnych nocy, no ale tu akurat na duży minus dni 23-24.04. Jednak niestety nic lepszego nie znalazłem, by to zastąpić, a tutaj kwiecień pracował w całości na swój fenomen, a nie tylko fragmentami. Tylko 20.04 do kosza.
Fenomenalna ilość i długość burz w 2 dekadzie, przy jednocześnie pięknych temperaturach, szkoda, że antypajacowate położenie stacji troche zepsuły wynik sumy opadów. Ale i tak było bardzo dobrze. Ale co najważniejsze, świętojańska zakała zminimalizowana do minimum - przy większych opadach 21-22.06 było jeszcze cieplutko, a 23-25.06 padało już bardzo słabo i było i tak cieplej niż w reszcie kraju. Suma opadów słabsza niż w sporej części Polski, ale wynika to głównie ze słabości świętojańskiej pluchy lodowej - okres burzowy i tak był jednym z najlepszych w kraju.
Nie wiem, czy to w ogóle pod perełkę podchodzi Ale jednak te piękne sumy opadów przy burzowym ciepełku i zauważalna antyzłośliwość poza dniami 4-6.07 sprawiają, że mam ochotę dać wyróżnienie. Taki miesiąc łączący wszystko - Alewisa, starego kmroza i nowego kmroza. No i najnowszego Jacoba, bo zerowa ilość lodowych pluch
Tym razem poszedłem na prawdziwą łatwiznę i wybrałem "październikowe miasto" , no ale urzekło mnie wieloma rzeczami, m.in. brakiem dupy na początku, czy tym ewidentnym prawdziwkiem koło 20.10. Do tego poza okresem prawdziwka mało kontrastowy, ten początek wcale tak się tam nie wybijał względem reszty.
Przynajmniej nie mam tym razem dylematu, czy dawać Lesko, bowiem na nizinach znalazło się coś lepszego... 43cm śniegu w listopadzie to mówi samo za siebie. Ale cieszy też fakt, że ta dupa nie była tam tak dokuczliwa na początku - w zasadzie tylko pierwsze 2 dni, potem już dominacja chmur. Tak czy siak piękna listopadowa zimka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum