Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 11 Styczeń 2022, 21:16
Grudzień 2021 też wydawał mi się nieco chłodniejszy niż te marne -0,2 czy tam -0,3 stopnia u mnie, ale tu pewnie seria weźdajbielich mi zaburzyła postrzeganie. W każdym razie 2016 był tylko odrobinkę cieplejszy a jednak odczułem go znacznie cieplej, pewnie przez t.miny
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Sierpień 2022, 21:39
Styczeń: wydawał mi się odrobinę chłodniejszy
Luty: Taki jak był
Marzec: cieplejszy
Kwiecień: sporo cieplejszy
Maj: Mniej więcej taki jak był
Czerwiec: Chłodniejszy
Lipiec: Dużo chłodniejszy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2022, 23:55
Styczeń: chłodniejszy (ciepły i łagodny miesiąc, ale w konkretnych ociepleniach wiatrem nie szczędził, co sprawiało, że wydawał się bardziej neutralny i naturalny w odczuciu)
Luty: chłodniejszy (podobnie jak miesiąc wcześniej- duża ilość dni niżowych i wietrznych powoduje, że miesiąc nie sprawiał takiego wrażenia, by było jakoś wybitnie ciepło)
Marzec: cieplejszy (ładne dni w 1 poł. miesiąca sprawiały, że myślałem, że temp. jest kilka C wyższa, w 2 poł. wbrew pozorom tego już tak nie czułem, nie dawałem się zwieść konsekwentnie)
Kwiecień: w sam raz (po felernym początku wszystko się mogło wydawać ciepłe, ale w rzeczywistości taki naprawdę ciepły dzień pojawił się może 1, góra 2)
Maj: w sam raz (początek i środek wydawał się nieco chłodniejszy [do połowy miesiąca kurtkę miałem na sobie i nie było mi jakoś bardzo ciepło], zaś koniec cieplejszy)
Czerwiec: w sam raz (raczej większość dni była rześkawa [w sensie chłodniejsza odczuwalnie], ale końcówka się odpłaciła pięknym za nadobne)
Lipiec: chłodniejszy (ale nawet nie odczuwałem tego przy ochłodzeniach, tylko wtedy, gdy robiło się gorąco, a powietrze raczej z reguły było lżejsze i przyjemne)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2022, 21:12
Styczeń - niestety rzeczywiście wydawał mi się bardzo ciepłym, a przy tym mdłym i nieciekawym miesiącem, tak więc zgoda zoficjalną kategorią
Luty - ten w tabelkach figuruje jako "bardzom ciepły", dla mnie był przynajmniej anomalny, a może wręcz ekstremalny. Niewiele było lutych tak mało zimowych i tak niezdolnych do podarowania naprawdę mroźnej nocy jak ten, bardzo niewiele. Tylko dwa dni z termiczną zimą, no trzymajcie mnie, bo się załamię na samo wspomnienie tego horroru
Marzec - dla mnie był lekko ciepły, a nie lekko chłodny, bo lekki piromanizm jednak we mnie siedzi xD Zawsze się trochę piromani, poza tym dwie "dwudziestki" też zaburzają odczucie.
Kwiecień - miesiąc bardzo chłodny (trzeci najchłodniejszy po 1982 roku!) mnie wcale nie wydawał się jakimś zimnym koszmarem. Był to chłodny kwiecień, ale nie aż tak. Trochę dziwne, bowiem jeszcze niedawno, nieprzyzwyczajony do prawdziwych kwietniowych chłodów, odbierałem tak nawet normę. W tym roku udało się porządnie ugruntować ujemną anomalię na samym początku i później nawet ciepłe dni nie sprawiały, że średnia rosła szczególnie ciepło. Prawdopodobnie to te dni przyjemnego, lekko żabkowego, a przy tym nie do końca olchowego ciepełka, sprawiły że moja opinia o tym kwietniu wzrosła i ostatecznie nie wydawał mi się tak anomalny, jakim w rzeczywistości był.
Maj - tutaj zgodnie z danymi uważałem miesiąc za ciepły, ni mniej ni więcej.
Czerwiec - podobnie, odebrałem go jako ekstremum i źle go zniosłem
Lipiec - także zgodność, chociaż przez chwilę wydawał mi się nawet cieplejszy niż w rzeczywistości, zwłaszcza kiedy przy 34 stopniach 23 lipca przypominał mi się pierwszy dzień tego miesiąca (vel 31 czerwca) z wyrównaniem rekordu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Wrzesień 2022, 22:18
Wrzesień 2022 ze średnią temperaturą wynoszącą 12,9 stopnia zapisał się oficjalnie jako "lekko chłodny". Do tej pory rzadko zdarzało się, by jakiś miesiąc wydawał mi się chłodniejszy niż był naprawdę, ale tym razem było inaczej. Kończący się wrzesień wydawał mi się wyraźnie zimny - taki chłodny/bardzo chłodny używając typowej klasyfikacji. Mała ilość przekroczeń 20 stopni w połączeniu z niemal codziennymi opadami od 8 września począwszy, dużym zachmurzeniem i - niestety - również pochmurnymi nocami, w których krótkie rozpogodzenia skutkowały czasem dość wyraźnymi spadkami temperatury, sprawiły że wrzesień 2022 jawił mi się jako miesiąc jeszcze bardziej "barowy" niż wrzesień 2017, który miał krótszy okres dni z temperaturami nieznacznie przekraczającymi 10 stopni, a także słoneczną końcówkę.
Przyznam uczciwie, że mimo radości z przełamania termicznego września, nie znosiłem go pogodowo najlepiej; jakoś mnie zmęczył i sfrustrował, także przez kontrast z sierpniem, który był o wiele za gorący i suchy. Dobrze, że wypadł chłodno, ale w moim odczuciu był bardziej anomalny niż w rzeczywistości.
Wysłany: 30 Wrzesień 2022, 22:27
To już mocny chłód, wyraźny jak na wrzesień. U mnie największym odstępstwem od normy są temperatury maksymalne - ich średnia wyniosła 17,8, a tym samym jest piątą najniższą w tym wieku (bardzo blisko podium, gdyż czwarte i trzecie miejsce zajmują wrześnie ze średnimi 17,7). U Ciebie pod tym względem też będzie zamknięcie pierwszej piątki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum