Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Wrzesień 2022, 22:42
Do 16 września to za daleko wybiegamy. Owszem, pierwsza połowa była trochę powyżej normy, ale najbardziej zasłużyły się w tym dni 5-9 i 14-15 września. Szczególnie te dwa ostatnie zasługują na uwagę, gdyż były przy tym mokre i prawie pozbawione rozpogodzeń. Zabrakło tylko burzy. Dzień wcześniej przydarzyła się natomiast druga najchłodniejsza noc w tym miesiącu.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Wrzesień 2022, 23:30
Ja bardzo źle znioslem pierwsze dni po powrocie, ale teraz już jestem przestawiony na tryb zimowy- oczekuje ciepełka ale jego brak nie będzie mi już jakoś doskwierać xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2022, 01:09
Ja czułem, że najcieplej mi było w jaśniejszym okresie na początku miesiąca (pomijając ewentualnie pierwsze 2-3 dni, ale wtedy zwykle ma miejsce "otrzęsienie" po ochłodzeniu, bo przecież "rozpoczęcie roku szkolnego nigdy nie może ładnie się zacząć") , od 8 września w dal już bardziej w moim odczuciu leciał chłód (deszcze i burze tego odczucia nie zmieniły) , więc ograniczałem otwieranie okien jedynie do godzin okołopołudniowych, więc przed nadejściem zachodu słońca były zamknięte (taki stan utrzymywał się do równonocy, tj. 22 września)- w ostatnich dniach września (23-30.09.) postępowałem odwrotnie: okna były otwarte, ale w zasadzie tylko albo w godzinach porannych (przed godz. 10) albo wieczornych (po godz. 20) i to też godzinę najwyżej się pomieszczenie wietrzyło.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Maj 2023, 11:45
Październik: no dało się odczuć, że jest bardzo ciepły, ta końcówka dupowołowa to spotęgowała xd
Listopad: Nawet nie wiem czy nie chłodniejszy niż był, ale niewiele
Grudzień: Ta 9-dniówka jednak sprawiła, że odczuwalnie był trochę chłodniejszy, końcówka go załatwiła a o niej w większości nie chcieliśmy myśleć i ją wypieraliśmy xd
Styczeń: Chyba też trochę chłodniejszy, od 18-go dominiwały już średnie wokółzerowe xd
Luty: Taki jak był mniej więcej
Marzec: Szczerze to mimo wszystko sporo chłodniejszy, bardzo wysokie anomalie tych najcieplejszych dob nie robiły aż takiego effektu wow, nie było też temp 20+ które bardziej się rzucają w oczy, a przez zamplitudy wcale nie są tak imponujące jak ten okres 13-26.03 w tym roku
Kwiecień: a tu chyba akurat miałem wrażenie, że jest trochę cieplejszy niż był, obważanki go pogrążyły, a że do zimnych początków kwietnia można się przyzwyczaić to nie robiły większego wrażenia xd
Maj: Jeszcze nie zakończony ten miesiąc, ale już niezależnie od wszystkiego raczej będę go odczuwać zgodnie z rzeczywistością, czyli jako lekko chłodny, ale odczuwalnie cieplejszy niż 2020-21 xd
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Maj 2023, 11:49
Październik: A mi przez negatywny trend się wcale nie wydaje jakiś niesamowity, w każdym razie raczej "niegodny" swojej anomalii xd
Listopad: Mi trochę cieplejszy niż w rzeczywistości, ale to też przez trochę wypaczone oczekiwania co do listopadów xd
Grudzień: Dużo chłodniejszy niż w rzeczywistości, dekada wyjątkowej zimy. Ostatnio robiąć te alternatywne projekcje o 3 stopnie w dół sobie uświadomilem, że takim totalnym patolstwem to dopiero Sylwek był xd
Styczeń: W sumie to taki jaki był, zimy totalny brak, wiec anomalia pasuje
Luty: Chyba trochę chłodniejszy, ale niewiele
Marzec: No jakby nie patrzeć też trochę chłodniejszy, bo jednak pierwsza dekada dała zimę, co u mnie w marcu było pierwszy raz od 5 lat
Kwiecień: Dużo cieplejszy, jednak skrajne obwarzanki zrobiły swoje
Maj: Mimo wszystko trochę cieplejszy przez resztki piromańskiej duszy
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2023, 12:10
Ojej to ja nie wiem co ze mną jest, ale całodobowe 10-14 C w maju odbieram za więcej niż ok. 0-5 C w nocy i ok. +20 C w ciągu dnia- przynajmniej można chodzić w każdej porze dnia tak samo ubranym.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 25 Maj 2023, 12:24
Jeśli chodzi o odczucia to mam coś takiego:
Październik- nawet to ciepło nie było szczególnie odczuwalne względem temp. ogólnych jak np. rok temu, cieszyła jednak regularna łagodność
Listopad- lekko przesunąłbym wskazówkę w stronę ciepła
Grudzień- tutaj to nie wiem, suma sumarum wyszłoby coś neutralnego, ale pierwsza i druga dekada miesiąca wydawały mi się mimo wszystko łagodniejsze (przy pierwszej w sumie nie ma się co dziwić: słabszy wiatr+warstwowe chmury na niebie to raczej jeden z lepszych przepisów na neutralizację warunków, w drugiej zaś skala mrozów nie była Bóg wie jak), a zaś trzecia chłodniejsza niż była przez wiatry
Styczeń- chłodniejszy niż był, i co ciekawe ponownie do tej oceny przyczyniły się okresy z wyższą temp.
Luty- chyba mam w tym przypadku neutralne odczucia
Marzec- ponownie niczego ponadprzeciętnego nie zauważyłem, jak już to bardziej w stronę przeciwną (tj. chłodniej) i zwłaszcza to było widoczne w dni z najwyższymi średnimi dobowymi
Kwiecień- raczej neutralnie: więcej ciepła paradoksalnie czułem wtedy, gdy temp. w ciągu dnia do wysokich nie należały, najzimniejszy okres też nie był jakiś przeszywający, co nie zmienia jednak faktu, że pewne elementy w nim obecne nie powinny mieć miejsca
Maj- mój ubiór wskazywał dotychczasowo, że za ciepło mi nie było, ale na ostatni tydzień postanowiłem się trochę bardziej "wyletnić", więc raczej co najwyżej przeciętnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum